torstai 28. maaliskuuta 2019

Christian Jacq: Lännen akaasiapuun alla

Alkuteos: Ramses, Sous l’acacia d’Occident (1997)
Kääntäjä: Anna-Maija Viitanen
Ilmestymisaika: 2000 (ko.painos)
Sivumäärä: 413
Kustantaja: Gummerus
ISBN: 951-20-5660-7
Muoto: Nid.
Sarjamerkintä: Ramses #5
Peukku: q^^
Sopisi lukuhaasteeseen ainakin: 1, 2, 16, 18 ja 35
Hyllynlämmittäjä: 17

*Johdettuaan Egyptin vaurauteen ja loistokkuuteen viisikymmenvuotias Ramses on valmis siirtymään eläkkeelle. Mutta kohtalo määrää toisin: vielä on hallittava. Ramses tekee kaikkensa, jotta vaikeasti saavutettu rauha vallitsisi edelleenkin Egyptin maassa. Vastoinkäymisiä kuitenkin riittää. Heettien kuningas himoaa sodan uhalla Ramsesin tytärtä puolisokseen, ja kostoa janoavat libyalaiset kapinoivat.

Ramses on edelleenkin ihmeidentekijä, Valon poika, joka pystyy vaikuttamaan säähän, käännyttämään vihollisen liittolaisekseen ja tekemään rauhan jumalallisten voimien kanssa. Mutta aika on voimallinen vihollinen, ja Ramsesin uskollisimmat ystävät poistuvat maailmasta yksi toisensa jälkeen. Ramses on valtaistuimellaan yhä yksinäisempi.

Kun vanhuuden aika lopulta koittaa, Ramses istuu akaasiapuun varjoon lähteäkseen viimeiselle matkalleen. Vain hänen uskollinen ystävänsä kirjuri Ameni on hänen rinnallansa ja tarttuu jälleen kynäänsä…*


Korjataan heti alkuun takakannessa esiintyvä virhe. Heettien kuningas ei himoa Ramsesin tytärtä puolisokseen, hän haluaa sodan uhalla oman tyttärensä puolisoksi Ramsesille. Ärsyttävä virhe.

Sarjan viimeinen osa ja vauhti senkun kiihtyy. Tässä kirjassa mennään useita vuosikymmeniä, joskin merkittäviä ja suuria tapahtumia on ehkä vähemmän kuin aikaisemmissa kirjoissa. Vanhuus ei tule yksin, kuten suuri faaraokin saa huomata.

Vahva tarina, joka jossain vaiheessa tosin alkoi jo hieman puuduttaa. Mutta olihan se vain loppuun luettava. Faarao Ramses Suuri on uskomaton henkilö, josta oli mielenkiintoista lukea. Harmillista on, että tarina loppuu hieman töksähtäen ja jätti ainakin minun mieleeni jokusenkin selvittämättömän kysymyksen.

Suosittelen sarjaa egyptiläisestä kulttuurista kiinnostuneille, jotka tosin kaipaavat keveämpää otetta aiheeseen.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti