maanantai 25. maaliskuuta 2019

Marjane Satrapi: Persepolis

Alkuteos: Persepolis (2000)
Kääntäjä: Taina Aarne
Ilmestymisaika: 2004 (ko.painos)
Sivumäärä: 155
Kustantaja: Otava
ISBN: 951-1-19699-5
Muoto: Sid.
Sarjamerkintä: Persepolis #1
Peukku: q^^
Huom: alanimike Iranilainen lapsuuteni
Sopisi lukuhaasteeseen ainakin: 1, 10, 11, 29 ja 43

*Lapsena Marjane halusi profeetaksi. Ensimmäiseksi hän säätäisi, ettei isoäidin jalkoja saa enää särkeä. Mutta pienen tytön maailma muuttui islamilaisen vallankumouksen myötä. Naiset hunnutettiin, lapset alkoivat leikkiä kidutusta, uskonnollinen poliisi valvoi kaduilla ja Michael Jackson -rintanapista saattoi joutua piiskattavaksi. Salainen elämä jatkui kodin seinien sisällä, jossa pelattiin monopolia ja kuunneltiin mustan pörssin kasetteja.

Marjane Satrapi (s.1969) kuvaa omaelämäkerrallisessa sarjakuvaromaanissaan iranilaisen arjen absurdiutta riipaisevasti pienen tytön silmin. Kotona Marjanen edistysmieliset vanhemmat kannustivat kapinaan, vaikka monet perheen ystävistä ja sukulaisista joutuivat vankilaan tai murhattiin. 14-vuotiaana Marjane lähetettiin sisäoppilaitokseen Itävaltaan ja nykyään hän asuu Pariisissa. Persepolis on paitsi ensimmäinen iranilainen sarjakuvaromaani, myös kansainvälisesti ylistetty menestys.*Hieno ja avaava tarina siitä, millaista on ollut kasvaa varsin vaarallisina aikoina Iranissa. Lukiessa oppii paljon historiasta ja tarinoiden parissa viihtyy. Kirja on jaettu useampiin pieniin tarinakokonaisuuksiin, jotka kaikki kuitenkin liittyvät kasvavan nuoren tytön elämään muuttuvassa yhteiskunnassa.

Sarjakuvan piirtojälki ei ole kaikkein kauneimpia tai realistisimpia. Sen sijaan se on persoonallinen ja lämminhenkinen.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti