sunnuntai 31. maaliskuuta 2019

Sisaret 1918

Alkuteos: Sisaret 1918 (2018)
Toimittaja: Reetta Laitinen
Ilmestymisaika: 2018 (ko.painos)
Sivumäärä: 110
Kustantaja: Arktinen Banaani
ISBN: 978-952-270-386-6
Muoto: Sid.
Peukku: q^^
Sopisi lukuhaasteeseen ainakin: 1, 11, 18, 34 ja 50

*Sisaret 1918 -antologiassa kymmenen sarjakuvataiteilijaa tulkitsee kymmenen naisen tai lapsen kokemuksia Suomen sisällissodan tapahtumista. Valitut tarinat ovat peräisin Kansan Arkiston muistitietokokoelmasta sekä Suomalaisen Kirjallisuuden Seuran 1918 -kokoelmasta. Kertojia on sekä punaisten että valkoisten puolelta eri puolilta Suomea.

Sarjakuvataiteilijat ovat: Reetta Niemensivu, Tiitu Takalo, Elina Ovaskainen, Annukka Leppänen, Mari Ahokoivu, Emmi Nieminen, Ainur Elmgren, Aino Sutinen, Hannele Richert ja Warda Ahmed.*Kokoelma sisältää 10 erilaista tarinaa, erilaisilla tyyleillä tehtynä. Osa sarjakuvista on kauniita, osa rujompia. Kaikkia yhdistää musta-valko-punainen väritys ja naisen asema vuonna 1918. Koska tarinat ovat erilaisia, antaa kokoelma koskettavan, jopa riipaisevankin kuvan naisten ja lasten elämästä kansalaissodan aikaan. Tavallaan sarjakuva on herättävä. Se pukee kuviksi naisten äänen, sen miten he ovat kokeneet elämänsä ja nuo vaikeat ajat. Hienoa, että nämä sodassa eläneet naiset ovat uskaltaneet puhua ja että heidän tarinansa on tuotu esille tavalla, joka kunnioittaa heidän muistoaan ja urheuttaan.

Sisaret 1918 on kotimainen sarjakuva, pala oman maamme jokseenkin vaiettua historiaa. Ehdottomasti tutustumisen arvoinen teos, sillä naisista ja heidän toimistaan kansalaissodassa on tähän asti useimmiten vain vaiettu.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti