lauantai 30. maaliskuuta 2019

Hannu Rajaniemi: Kesämaa

Alkuteos: Summerland (2018)
Kääntäjä: Tero Valkonen
Ilmestymisaika: 2018 (ko.painos)
Sivumäärä: 320
Kustantaja: Gummerus
ISBN: 978-951-20-9742-5
Muoto: Sid.
Peukku:  ^^b
Lukuhaaste 2019: 30. Kirjan kannessa on kaupunkimaisema (33/50)
Sopisi lukuhaasteeseen ainakin: 2, 12, 18, 23, 30, 31, 33, 36 ja 43

*Eletään vuotta 1938, ja murhan ja kuoleman käsitteet ovat vanhentuneita. Kuolema on kuitenkin vasta alkua, ja tuonpuoleinen elämä jatkuu Kesämaan metropolissa - jo on sattunut ansaitsemaan pääsyn sinne. Ison-Britannian valtakoura ulottuu myös kuolleiden metropoliin. Se ei ole suinkaan ainoa mahtivaltio, jonka tähtäimessä on maailmanherruus tässä ja seuraavassa elämässä. Neuvostoliitolla on Kesämaassa omat vakoojansa ja teknologiaa, jonka avulla on mahdollista rakentaa oma jumala.

Britannian salaisen palvelun agentti Rachel White saa vihiä Kesämaassa asuvasta kaksoisagentista. Naisia vähättelevässä työympäristössä pyristelevä Rachel joutuu uransa kovimpaan taistoon, kun hän pyrkii nappaamaan miehen, jolla on ystäviä korkeissa viroissa. Mutta miten päästä kuolleen miehen jäljille?*Rajaniemi on minulle kirjailija, joka tarjoaa viihdykettä että aivoille pähkinää. Hänen luomansa maailmat ovat mielenkiintoisia ja jännittäviä. Niissä on monia tuttuja elementtejä, mutta myös paljon "käsittämätöntä". Kesämaassa Rajaniemi tarjoilee Euroopan historiaa "päivitetyssä" muodossa: on elämää kuoleman jälkeen ja sillä elämällä voi olla merkitystä.

Kesämaa on paikka, jossa kuolleet asuvat. Siellä vakoillaan ja eletään lähes kuten lihallisessakin elämässä. Elävien maailma ja kuolleiden maailma ovat lähellä toisiaan ja niiden asukkaat luovat suhteita toisiinsa. Tai säilyttävät vanhat. Elämä kuoleman jälkeen ei kuitenkaan ole lopullinen. Sekin voi katketa...

Kiintoisassa tarinassa on ihanat vanhan ajan vakoilujännärin puitteet, mielenkiintoiset hahmot hienoine taustatarinoineen ja paljon vieraita sanoja. Onneksi näitä kaikkia sanoja ei tarvitse ymmärtää täysin pysyäkseen tarinassa kärryillä.

Vähän erilaisen scifin ystäville. En kuitenkaan ehkä suosittelisi lähtemään tällä teoksella scifiin tutustumista.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti