keskiviikko 1. heinäkuuta 2020

David Lagercrantz: Tyttö joka eli kahdesti

Alkuteos: Hon som måste dö (2019)
Kääntäjä: Outi Menna
Lukija: Markus Niemi
Ilmestymisaika: 2019 (ko.painos)
Kesto: 10h 57min
Kustantaja: WSOY
ISBN: 9789510443460
Muoto: e-äänikirja (BookBeat)
Sarjamerkintä: Millennium #6
Peukku: q^^

*Lisbeth Salander ei suostu saaliiksi. Hän on saalistaja.

Maailman tunnetuin trillerisarja jatkuu! Millennium-sarjan 6. osassa Lisbeth Salanderin ja hänen sisarensa Camillan välillä käydään lopullinen taistelu. Sarja on saavuttanut maailmanlaajuisen kulttimaineen ja suuren suosion.

Edesmennyt Stieg Larsson kaavaili trilogiaksi jääneeseen menestyssarjaansa kymmentä osaa. Onneksi sarja sai David Lagercrantzista omaäänisen jatkajan, jolta ilmestyy elokuussa jo kolmas Millennium-romaani. Millennium-sarjan kirjoja on myyty maailmanlaajuisesti jo melkein 100 miljoonaa kappaletta.

David Lagercrantz (s. 1962) on ruotsalainen kirjailija ja journalisti, joka on julkaissut paitsi tietokirjoja myös useita romaaneja. Maailmanmenestykseen ylsi muotokuva jalkapalloilija Zlatan ibrahimovicista, Minä Zlatan Ibrahimovic (suom. Miika Nousiainen 2012). Kun Lagercrantzille ehdotettiin jatko-osan kirjoittamista Stieg Larssonin kirjasarjaan, hän alun rimakauhun jälkeen innostui ajatuksesta ja kiehtovista henkilöhahmoista. Kirjailija itse sanoo: “Olisi naurettavaa matkia Larssonia, minä kirjoitin oman romaanini.”*




Kirjassa käydään kahta tarinaa lävitse. Toinen on tietysti Lisethin ja hänen sisarensa välinen välienselvittely, joka ei täysin sulje pois ulkopuolisia… Toinen taas on tapaus, jota Mikael Blomkvist alkaa tutkia ja joka pitää sisällään niinkin tärkeän henkilön kuin ruotsin puolustusministeri. Tässä tapauksessa päästään pureutumaan jännittävään geenijahtiin ja menneisyyden haamuihin.

Vaikka kirjan juoni on jännittävä ja nappaa kyllä mukaansa, jäi minulle vähän ontto olo. Nämä tapaukset eivät liity toisiinsa ja silti tässä piti olla kyse juuri välien selvittelystä. Toinen tuntuu vähän “pakolla” mukaan ympätyltä. Ei sellaiselta, mitä alkuperäisestä trilogiasta jäi kuvaksi. Tämä on selvästi enemmän juuri kirjoittajan “omaa” romaania. 

Kuunneltava tarina. Hyvin eläviä hahmoja. Jännittävä kirja. Mukavaa viihdettä.

Lukijana pisteet Niemelle. Hän lukee hyvin ja pidän hänen äänestään. Oikein kuunneltavaa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti