tiistai 28. heinäkuuta 2020

John Williams: Stoner

Alkuteos: Stoner (1965)
Kääntäjä: Ilkka Rekiaro
Lukija: Jukka Pitkänen
Ilmestymisaika: 2015 (ko.painos)
Kesto: 10h 34min
Kustantaja: Bazar
ISBN: 9789522792570
Muoto: e-äänikirja (BookBeat)
Peukku: ^^b
Huom: suositellut Joel Haahtela
Lukuhaaste 2020: 36. Tunnetun henkilön suosittelema kirja (36/50)
Sopisi lukuhaasteeseen ainakin: 7, 33, 36 ja 44
Lukulistalta: 79


*William Stoner kasvaa Yhdysvaltojen Keskilännessä maatilan poikana, mutta hylkää juurensa ja elää hiljaista yliopistonopettajan elämää. Avioituminen parempiin piireihin ei tuo onnea, ja yliopistomaailmassa hänet yritetään nujertaa.


John Williams kuvaa mestarillisen eleettömästi elämässään pettyvän miehen tuntoja, rakkautta työtä ja kirjallisuutta kohtaan ja hauraita onnen hetkiä. Syvän inhimillinen tarina koskettaa armottoman täsmällisellä kuvauksellaan, ja hieno ajankuva kantaa nykypäivään. Williams kuvaa yhden ihmisen elämän, ei enempää eikä vähempää, mutta tekee sen vakuuttavan viisaasti.


John Williamsin Stoner ilmestyi alun perin vuonna 1965 ja se arvioitiin kohtalaisen myönteisesti The New Yorker -lehdessä. Kirja kuitenkin unohdettiin pian, eikä siitä otettu uusia painoksia. Vuonna 2006 alkoi Stonerin uusi tuleminen, kun kirjasta otettiin uusia painoksia, se käännettiin useille kielille ja se voitti kriitikot ja lukijat puolelleen.*



Stoner on hieno kertomus miehestä ja tämän arkisesta elämästä. Se kuvaa hyvin arkea vaikeissa oloissa. Kuinka mies uskaltaa olla oma itsensä, vaikka vanhemmat, vaimo ja koko yhteiskunta odottavat jotain muuta. Vaikka kirjassa ei “tapahdu mitään”, siinä tapahtuu asioita yhden kokonaisen ihmiselämän verran. Ja se on paljon se.


Hienoa kerrontaa, hieno elämä. Hyvää tekstiä. Lukijana Pitkänen tekee hienon suorituksen ja kirjan kuuntelee mielellään. Suosittelen.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti