sunnuntai 5. heinäkuuta 2020

Jussi Adler-Olsen: Vanki

Alkuteos: Kvinden i buret (2007)
Kääntäjä: Katriina Huttunen
Ilmestymisaika: 2016 (ko.painos)
Sivumäärä: 437
Kustantaja: Gummerus
ISBN: 978-951-20-9177-5
Muoto: Nid.
Sarjamerkintä: Osasto Q #1
Peukku: ^^b
Lukuhaaste 2020: 30. Kirjassa pelastetaan ihminen (30/50)
Sopisi lukuhaasteeseen ainakin: 7, 9, 30, 33 ja 41
Hyllynlämmittäjä: 27


*Murharyhmäetsivä Carl Mørck oli kiistämättä yksi Kööpenhaminan parhaista poliiseista, kunnes sai osuman luodista työtehtävässä. Samassa kahakassa kuoli hänen läheinen kollegansa ja toinen haavoittui. Töihin palannut, itsesyytösten kanssa painiva Mørck kärsii motivaation puutteesta, ja kollegatkin alkavat saada hänestä tarpeekseen. Mørck nimitetään uuden Osasto Q:n johtajaksi tehtävänään selvittää vanhoja rikoksia poliisilaitoksen kellariin sysätyssä toimistossa. Avustajakseen hän saa omalaatuisen mutta erittäin innokkaan Hafez el-Assadin.


Ensimmäinen kaksikon selvitettävä tapaus on viisi vuotta sitten jäljettömiin kadonnut poliitikko, nuori ja kaunis Merete Lynggaard. Hänen katoamistaan on vuosien mittaan epäilty milloin murhaksi, milloin itsemurhaksi tai tahalliseksi katoamiseksi, mutta Mørck saa pian huomata, että totuus on taruakin ihmeellisempää…*




Olipa pitkästä aikaa sellainen jännäri että oksat pois. Tarina on vauhdikas ja kekseliäs, henkilöhahmot mielenkiintoisia ja mukavalla tavalla erilaisia. Ei ihan perus partiopoikaa tai -tyttöä ja vielä mukavat vihjailut menneeseen. Ja lopulta jäljelle jäävä pienoinen epätietoisuus tiettyjen henkilöhahmoihin liittyvien asioiden suhteen. Itse tarina tulee kyllä selväksi ja jätti ainakin minut tyytyväiseksi.


Juoni on hyvin kehitetty ja tapahtumat etenevät uskottavasti. Täysin ei nuijita poliiseja, joilta tapaus jäi aikoinaan selvittämättä. Olihan tässä tapauksessa myös jotain tekemistä tuurilla. Ja periksiantamattomuudella. Melkoinen koukku koko juoni, sillä paikoitellen minun oli hankala laskea kirjaa käsistäni. Halusin vain ahmia tapahtumia eteenpäin.


Kaiken kaikkiaan Osasto Q vaikuttaa mielenkiintoiselta sarjalta. Vanhojen rikosten kaivelu on mielenkiintoista ja haastavaa puuhaa. Saattaapi olla, että tämän sarjan pariin on palattava jatkossa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti