keskiviikko 11. marraskuuta 2020

Hugh Howey: Kohtalo

Kääntäjä: Einari Aaltonen
Lukija: Arttu Kurttila
Ilmestymisaika: 2020 (ko.painos)
Kesto: 15h 22min
Kustantaja: Otava
ISBN: 9789511357452
Muoto: e-äänikirja (BookBeat)
Sarjamerkintä: Siilon saaga #3
Peukku: ^^b
Lukulistalta: 113

*Siilon saagan päätösosa.

Kohtalo jatkaa siitä, mihin Siilon saagan ensimmäinen osa päättyi. Ilma on niin saastunutta, että ihmiset ovat jo usean sukupolven ajan eläneet maan povessa. Takaisin maan päälle ajetaan vain sääntöjen rikkojat ja rikolliset. Hierarkkisessa ja tarkasti säännellyssä maanalaisessa yhteiskunnassa on kuitenkin nousemassa kapinahenki.

Hugh Howeyn trilogia on ollut kansainvälinen kirjasensaatio. Sarjaa on verrattu muun muassa Nälkäpeliin ja Game of Thronesiin. Sarjan aiemmat osat Siilo ja Siirros ovat olleet arvostelu- ja myyntimenestyksiä.*



Siilon saagan päätösosa on upeaa kuunneltavaa/luettavaa. Se punoo yhteen kaksi aikaisempaa osaa, sillä kummankin kirjan tarinat jatkavat sen sivuilla kulkuaan. Tapaamme Julesin ja tämän siilon väen, jotka jatkavat omaa kapinaansa ja selviytymistaisteluaan. Jimmy (Solo) ja lapset siilosta 17 ovat myös mukana varsin aktiivisesti. Ja tietysti myös Donald, joka joutuu jälleen kerran varsin merkilliseen tilanteeseen siilossa numero 1.

Kerronta vaihtelee edelleen taidokkaasti eri henkilöiden välillä. Tällä kertaa sentään ajallisesti pysytään “nykyajassa”. Leikkaukset paikasta ja siilosta toiseen toimivat erinomaisesti ja pitävät lukijan/kuuntelijan varppeillaan. Yllätyksiä sattuu, kuten myös järkyttäviä asioita. Niin hyviä kuin huonojakin. Välillä minun teki mieleni kiljua useammallekin kuin yhdelle henkilölle, että hän oli tekemässä täysin väärän ratkaisun. Mutta eihän siitä tietenkään ollut mitään apua… Tarina menee tunteisiin. Henkilöt menevät tunteisiin.

Etenkin siinä vaiheessa kun monet salaisuudet alkavat paljastumaan kokonaisuudessaan…

Vaikuttava tarina. Upea toteutus. Koko
Siilon saaga on mahtavaa luettavaa/kuunneltavaa. Se ottaa omakseen ja pitää otteessaan. Se voi herättää varsin voimakkaitakin tunteita. Näin ainakin kävi itselleni. Suosittelen, suosittelen, suosittelen. Yksi vaikuttavimmista lukukokemuksista hyvin pitkään aikaan.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti