tiistai 3. marraskuuta 2020

Siri Kolu: PI : Pelko ihmisessä

Alkuteos: Pelko ihmisessä (2013)
Ilmestymisaika: 2013 (ko.painos)
Sivumäärä: 157
Kustantaja: Otava
ISBN: 9789511277194
Muoto: e-kirja (BookBeat)
Peukku: q^^
Huom: edeltää IP : Ihmisen puolella -kirjaa
Lukulistalta: 110

*Millaista on elää maailmassa, joka perustuu pelkoon? P-influenssa muuttaa kaikkien elämän. Muuttaako se myös rakkaimmat viholliseksi?

Pelko ihmisessä. Paine ihmisessä. Pahuus ihmisessä. Pienuus ihmisessä. Niin lukee lapussa, jonka Pilvi jättää veljelleen lähtiessään kotoa. Kun P-influenssa leviää, se muuttaa kaikkien elämän, ja koko yhteiskunnan. 16-vuotias Pilvi sijoitetaan kahdensadan muun sairastuneen kanssa luolaan. Pienoisyhteiskunnalla on ongelmansa, ja tuskin tulevaisuutta.

Pilvin isoveli Petri ei suostu ajattelemaan sisartaan kadonneena, hänelle Pilvin pelastamisesta tulee elämäntehtävä.

Ja sitten on Tuomas, jolla on omat salaiset suunnitelmansa. Ja Largo, Pilvin luolarakastettu, josta ei voi tietää…*



Näin korona-aikaa tämä kirja oli melko rajua luettavaa. Maailmalla on riehunut virus, joka on tarttunut vain osaan ihmisistä. Tämä virus on muuttanut sairastuneet pihmisiksi: heissä on tapahtunut fysiologisia muutoksia. Heistä on tullut nopeampia, vahvempia ja heidän aistinsa ovat herkistyneet. He ovat myös agressiivisempia. Nämä pihmiset on “luokiteltu” toisen luokan kansalaisiksi ja heidät suljetaan Luoliin maan alle. Pinnalla heidän sukulaisiaan kiusataan ja jopa vainotaan.

Tässä nuortenkirjassa tapahtumia seurataan sairastuneen Pilvin, hänen veljensä Petrin ja Pilvin entisen poikaystävän Tuomaksen kautta. Kukin nuorista kirjoittaa ikään kuin “päiväkirjaa”, muistioita tapahtumista. Pilvi kertoo elämästä Luolassa, siitä miten pihmiset koettavat selviytyä ja rakentaa omaa yhteiskuntaansa. Petri taas pohtii sitä, miten on menettänyt Pilvin ja miten voisi saada tämän takaisin. Tuomaksella taas on omat suunnitelmansa, jotka eivät oikein tunnu avautuvan…

Mukana on paljon viittauksia West Side Story -musikaaliin, jonka rakkaustarinaan Pilvi tuntuu alitajuisesti vertaavan itseään ja salaperäistä Largoa. Largoa, joka tuntuu jäävän aina vain salaisuudeksi…

Väkevästi ja tunnepitoisesti kirjoitettu kirja, joka leikkii tekstin tyylillä. Pilvi kertoo elävästi omista ajatuksistaan ja tunteistaan. Petri heittelee osansa lähes puhekielisesti ja välistä sekavasti. Ja Tuomas puhuu/kirjoittaa arvoituksin ja raportein. Melko persoonallinen teos.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti