sunnuntai 1. marraskuuta 2020

Hugh Howey: Siilo

Alkuteos: Wool (2011)
Kääntäjä: Einari Aaltonen
Lukija: Arttu Kurttila
Ilmestymisaika: 2020 (ko.painos)
Kesto: 21h 2min
Kustantaja: Otava
ISBN: 9789511357445
Muoto: e-äänikirja (BookBeat)
Sarjamerkintä: Siilon saaga #1
Peukku: ^^b
Lukulistalta: 109

*Siilon tarina vie ilmastonmuutoksen tuolle puolen. Jo kauan ilma on ollut niin saastunutta, että elämä maan päällä on pelkkä legendoissa toistuva huhu. Ihmiset elävät siiloissa maan alla, ja tietoa maan päältä välittävät ainoastaan suuret kuvaruudut. Siilojen ihmiset tukeutuvat tiukkoihin sääntöihin. Jokainen syntymä vaatii vastaavasti kuoleman, ja jokaisella elämällä on oltava tarkoitus. Sääntöjen rikkojat karkotetaan sinne, minne muutamat yhteisön harmoniaa horjuttavat optimistit haaveilevatkin palaavansa: maan päälle.*



Siilo vie lukijan syvälle maan alle, monien erilaisten tarinoiden ääreen. Tässä siilossa on eletty jo kauan ja siellä on omat tapansa ja perinteensä. Omat ongelmansa. Omat kapinallisensa. Omat toimintamallinsa. Omat unelmansa. Näitä tilanteita lukija/kuuntelija pääsee seuraamaan vähän kerrakseen avautuvassa tarinassa, joka onnistuu yllättämään monen monta kertaa.

Siilon valtarakenne ja elämä avautuu hiljakseen. Menneisyyteen ja siihen, miten siiloon ylipäätään päädyttiin, viitataan vähän, mutta ei paljoa. Se ei haittaa, sillä se, mitä paraikaa tapahtuu siilossa on tärkeämpää. Siilo on nimittäin tullut yhden “vaiheensa” päähän. Vai onko? Tapahtumia seurataan useamman henkilön kantilta. Löytyy seriffiä ja tekniikkaan perehtyneitä ihmisiä. Ja tietysti heillä jokaisella on erilainen pääsy tietoon siilon takana… Näin kiehtova maailma paljastuu hetki hetkeltä.

Kirja on kirjoitettu vetävästi ja vauhdikkaasti. Tapahtumat etenevät nopeatempoisesti ja vaihdokset henkilöhahmojen välillä on osattu tehdä taitavasti. Itse jäin monesti “parkumaan” kun tilanne jäi jännittävään kohtaa ja sitten leikattiinkin hetkeksi muualle. Jännitys säilyy hyvin ja yllätyksiä on monia. Todella kiinnostava kirja, jonka jatkolta odotan väistämättä tällä hetkellä paljon.

Suosittelen vauhdikkaan dystopian ystäville. Jos dystopiat eivät ennestään ole kovin tuttuja, niin tässä on ainakin minusta hyvin kirjoitettu kirja, jossa piisaa jännitystä. Kannattaa tutustua!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti