tiistai 19. tammikuuta 2021

Anniina Mikama: Tinasotamiehet

 

Alkuteos: Tinasotamiehet (2020)

Lukija: Maija Lang

Ilmestymisaika: 2020 (ko.painos)

Kesto: 12h 27min

Kustantaja: WSOY

ISBN: 9789510448601

Muoto: e-äänikirja (BookBeat)

Sarjamerkintä: Taikuri ja taskuvaras #3

Peukku: q^^

*Maaginen seikkailu viktoriaanisessa Lontoossa

Palkitun Taikuri ja taskuvaras -trilogian päätösosassa taikuri Tom ja hänen rakastettunsa Mina kohtaavat vaarallisimman vihollisensa kaukaa toisesta ajasta.

Tomin ja Minan nimet näyttävät hyvältä yhteisen taikashow’n mainosjulisteessa. Kulissien takana Mina pohtii voiko hän rakastaa Tomia, vai ovatko he tuomittuja olemaan toisilleen vain hyviä ystäviä?

Matka Lontooseen tarjoaa seikkailuja suuren maailman tyyliin. Tom tutkii omaan menneisyyteensä kytkeytyvää arvoitusta ja käynnistää tapahtumaketjun, jonka seurauksena vanha vihollinen pääsee hänen jäljilleen. Mina ja Tom yhdistävät vielä kerran voimansa taistelussa, apunaan uskollinen Tinasotamies, Tomin mekaaninen kaksoisolento.

Anniina Mikama on helsinkiläinen kuvittaja ja kirjailija. Hänen trilogiansa on historiallista seikkailua scifi-vivahteella höystettynä, eikä siitä puutu magiaa ja romantiikkaakaan. Trilogian avausosa Taikuri ja taskuvaras sai Topelius-palkinnon 2019 ja Huijarin oppipoika oli Lasten- ja nuortenkirjallisuuden Finlandia-ehdokas.*



Trilogian varsin vauhdikkaassa lopetuksessa kohtaavat “nuoret” sankarit vanhemmat. Tom, Mina, Tinasotamies (Alex) ja professori matkustavat Lontooseen kiertueelle ja kohtaavat siellä Tomin ja professorin vanhoja tuttuja. Nopeana naisenalkuna Mina saa itselleen joukon uusia tuttavuuksia. Niin hyvässä kuin pahassa.

Kirja leikkii hyvin kahden sukupolven ongelmilla. Myös niillä romanttisilla. Jossain vaiheessa kirjan juoni lähtee aivan uskomattomiin sfääreihin. Mukaan mahtuu niin legendaa Meerlinin (Kuningas Arthurin Merlin) muodossa kuin varsin huimaa scifiä. Enkä puhu nyt pelkästään Tomista… Varsin viihdyttävä tarina. Ja loppu lienee erittäin mieleen heille, jotka pitävät onnellisista lopuista.

Jännittävä, vauhdikas ja romanttiikkaa ja parisuhdekuvioita sisällään pitävä kokonaisuus (koskee koko trilogiaa). Raikas idea, joka on toteutettu melkoisen hyvin. Itseäni hieman “vihloi” kun päähenkilönä oleve Mina on Taikurissa ja taskuvarkaassa vain 16-vuotias ja trilogian viimeisessä osassa vähän aikaa sitten täyttänyt 17-vuotta ja vannoo jo läpi ikuisuuksien kestävää rakkautta… Toinen huomioni kiinnittänyt seikka oli leivänpaahdin. Ensimmäinen sähköinen leivänpaahdin keksittiin Englannissa vuonna 1893 ja jos ensimmäisen kirjan tapahtumat sijoittuivat vuoteen 1890 ja kolmannen kirjan tapahtumat vain vuoden päähän, ei sähköistä leivänpaahdinta vielä olisi pitänyt olla olemassakaan. Tai ainakaan Tinasotamiehen ei olisi siitä pitänyt mitään tietää… Mutta. Pikku puutteita.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti