sunnuntai 31. tammikuuta 2021

Pirkko Saisio: Elämänmeno

 

Alkuteos: Elämänmeno (1975)

Lukija: Elsa Saisio

Ilmestymisaika: 2020 (ko.painos)

Kesto: 7h 55min

Kustantaja: Siltala

ISBN: 9789522347961

Muoto: e-äänikirja (BookBeat)

Peukku: q^^

*Pirkko Saision rakastettu esikoisteos Elämänmeno on kertomus Helsingin Kalliossa elävästä viisihenkisestä työläisperheestä ja sen vaiheista viidentoista vuoden aikana. Romaani on väkevä kuvaus sotienjälkeisestä todellisuudesta: tehdassalien ronskeita naisista, raskaan työn uuvuttamista miehistä, lastentarhojen lapsista ja koululaisista, kerrostalojen ja asvalttipihojen elämänmenosta.

Perheen elämää seurataan toisaalta äidin, toisaalta hänen vanhimman, avioliiton ulkopuolella syntyneen tyttärensä näkökulmasta. Voimakasluontoinen Eila ei tahdo saada tyydytystä elämästään, ja Marja muistuttaa häntä lyhyestä onnesta. Kun omaa paikkaansa etsivä ja ympäristön vaikutteille altis Marja tutustuu koulussa niin Jumalaan kuin tieteeseen ja taiteeseen, yhteentörmäys puuduttavaa arkea elävän äidin ja omaa paikkaansa etsivän tyttären välillä on väistämätön.

Elämänmeno palkittiin parhaana esikoisteoksena J. H. Erkon palkinnolla 1975.*



Elämänmeno pitää sisällään värikästä kieltä ja tapahtumia. Kirjassa on käytetty kirosanoja ja ihmiset puhuvat murretta ja lähes sitä “mitä sylki suuhun tuo”. Heidän puheensa ja juttunsa ovat melkoista luettavaa/kuunneltavaa. Sitä lähes yllättyy miten rajua tekstiä välillä tulee vastaan. Varmasti toki monessa muussakin perheessä kielenkäyttö on yhtä ilmaisuvoimaista… Etenkin jos perheessä sattuu ja tapahtuu samanlaisia asioita kuin tässä perheessä… Voi luoja miten Eila kohtelee lapsiaan. Ja voi luoja miten lapset kohtelevat vanhempiaan. Ja voi luoja, miten maailma kohtelee koko perhettä… Ei ole kenelläkään helppoa.

Kirja kuvaa elävästi ja värikkäästi omaa aikaansa. Perinteistä (tai vähemmän perinteistä) perhe-elämää, tavallista arkea. Se on paikoitellen melkoisen karu, jopa julma. Ja itse ainakin päädyin vihaamaan Eilaa tämän tekojen ja sanojen takia. 

Raju ja joskus pysäyttävä. En suosittele kaunista kirjamaisemaa etsiville. Lukijana Elsa Saisio on mainio. Hän eläytyy tekstiin ja onnistuu herättämään sen eloon jopa liiankin tehokkaasti.

1 kommentti: