lauantai 23. tammikuuta 2021

Karen M. McManus: Yksi meistä valehtelee

 

Alkuteos: One of Us Is Lying (2017)

Kääntäjä: Inka Parpola

Lukija: Heljä Heikkinen

Ilmestymisaika: 2018 (ko.painos)

Kesto: 11h

Kustantaja: WSOY

ISBN: 9789510435328

Muoto: e-äänikirja (BookBeat)

Peukku: q^^

*Esikoistrilleri Yksi meistä valehtelee pitää lukijansa kiehtovassa piinassa alusta loppuun.

Viisi oppilasta jää jälki-istuntoon, vain neljä selviää siitä hengissä. Jokainen on epäilty ja kaikilla on jotain salattavaa.

Bronwyn tähtää Yalen yliopistoon eikä ole koskaan rikkonut yhtään sääntöä. Koko koulun lemmikki Cooper on tähti baseballkentällä. Nate on paha poika ja ottaa jo ensiaskelia rikollisuralla. Tanssiaisten kuningatar Addy yrittää pitää kasassa täydellistä elämäänsä. Simon on luonut koulun pahamaineisen juoru-appin: hän tuntuu tietävän kaikkien pimeimmätkin salaisuudet.

Simon kuolee vuorokausi ennen kuin aikoi paljastaa jotain synkkää Bronwynin, Cooperin, Naten ja Addyn elämästä. Kuolinsyy ei ole onnettomuus, ja he kaikki ovat epäiltyjä. Kaikilla on salaisuuksia. Vain sillä on merkitystä, kuinka pitkälle on valmis menemään niitä suojellakseen.

Karen M. McManus asuu Yhdysvaltain itärannikolla ja työskentelee markkinointi- ja viestintäalalla. Yksi meistä valehtelee on hänen esikoisteoksensa, ja se ampaisi heti ilmestyttyään New York Timesin Bestreller-listalle ja on pysynyt siellä siitä lähtien. Kirjasta on tekeillä Netfilx-sarja.*



Yksi meistä valehtelee on kiehtova nuortenkirja, jossa leikitellään amerikkalaisen collegen nuorten seuraelämällä ja sen vaikeuksilla. Kuka on suosittu ja kuka ei. Kenellä on oikeus sisäpiiriin ja kenellä ei. Se, mikä on asemasi, määrittää sinut. Vai määrittääkö?

Kirja seuraa tapahtumia vuorotellen kunkin nuoren näkökulmasta. Kukin heistä avaa tapahtumia ja tutkimuksia omalla tavallaan ja nuorten persoonalliset erot tulevat näkyviin. Monet löytävät varmasti näistä nuorista samaistuttavaa ainesta. Löytyy nörttiä, rikollista, suosittua tyttöä, urheilutähteä… Kaikilla tuntuu olevan omat salaisuutensa, oma maineensa menetettävänä. Mutta nuoret ovat valmiita taistelemaan todistaakseen syyttömyytensä. Sivussa myös mukavasti ihmissuhdedraamaa.

Erilainen, yllättävä ja vauhdikas kokonaisuus jonka seurassa ei pääse pitkästymään. Uskon, että nappaa monenlaisiin lukijoihin. Sen verran laajasti kirjassa on erilaisia lähestymiskohtia.

Kirjalle on myös tullut jatkoa: Yksi meistä on seuraava (WSOY, 2020), jossa ilmeisestikin seurataan Bronwynin sisaren Maeven vaiheita samassa koulussa, jossa jälleen kerran tapahtuu jotain hyvin jännittävää!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti