tiistai 2. maaliskuuta 2021

David Attenborough: Yksi elämä, yksi planeetta

 

Alkuteos: A Live on Our Planet - My Witness Statement and A Vision for the Future (2020)

Kääntäjä: Ilkka Rekiaro

Lukija: Jarmo Heikkinen

Ilmestymisaika: 2020 (ko.painos)

Kesto: 6h 42min

Kustantaja: WSOY

ISBN: 9789510456606

Muoto: e-äänikirja (BookBeat)

Peukku: ^^b

Lukuhaaste 2021: 5. Kirja liittyy tv-sarjaan tai elokuvaan (15/50)

Sopisi lukuhaasteeseen 2021 ainakin: 4, 8, 1, 25, 26, 34 ja 37

*Rakastetun luontodokumentaristin vetoomus planeettamme puolesta

Yksi elämä, yksi planeetta on aikamme tunnetuimman luonnontieteilijän Sir David Attenborough’n näkemys viisaamman tulevaisuuden turvaamiseksi, yhdessä luonnon kanssa.

Brittiläinen David Attenborough tunnetaan upeista luontodokumenteistaan, kuten Elävä maa ja Sininen planeetta. Nyt, 94-vuotiaana, hän summaa kirjassaan, millaisen muutoksen ihminen on hänen elinaikanaan luonnolle aiheuttanut. Mikäli jatkamme samalla saastuttamisen ja metsänhakkuiden tiellä, omalle lajillemme käy huonosti, Attenborough varoittaa. Voimme kuitenkin pelastaa luonnon monimuotoisuuden ja turvata oman lajimme tulevaisuuden, jos ryhdymme nyt toimeen. Emme tarvitse ihmeteknologoioita, vaan poliittista tahtoa, kansainvälistä yhteistyötä ja uudenlaisia kulutustottumuksia. “Olemme tulleet näin pitkälle, koska olemme planeettamme historian älykkäimmät oliot. Selvitäksemme eteenpäin tarvitsemme kuitenkin enemmän kuin älyä. Tarvitsemme viisautta”, Attenborough sanoo.

Sir David Attenborough (s.1926) on maailman tunnetuin luontodokumenttien ohjaaja ja juontaja. Hänen ohjelmiaan katsoo joka vuosi yli 500 miljoonaa ihmistä yli sadassa eri maassa. Suomessa Attenborough tuli tunnetuksi Avara Luonto-tv-ohjelman dokumenteista jo 1980-luvulla. Yksi elämä, yksi planeetta on 94-vuotiaan luonnontieteilijän ja maailmanmatkaajan kirjallinen testamentti sekä näkemys tulevaisuutemme turvaamiseksi. Kirja on kirjoitettu yhdessä dokumenttiohjaaja Jonnie Hughesin kanssa WWF:n avustuksella, ja sen yhdessä julkaistaan A Life on Our Planet -dokumenttielokuva.*




Minulle David Attenborough on yhtä kuin lauantai ilta ja Avara luonto. Kasvoin näiden luontodokumenttien parissa ja rakastin niitä. Siksi tartuinkin kiinnostuksella tähän kirjaan.

Kirja jakautuu muutamaan osaan. Yhdessä Attenborough kertoo oman tarinansa ja siinä sivussa siitä, miten maailma on muuttunut hänen elämänsä aikana. Nämä muistelot ovat kauniita, mutta niiden joukossa kulkee pelottavia lukuja. Lukuja ilman hiilidioksidipitoisuuksien kasvusta ja koskemattoman luonnon määrän vähentymisestä… Kummassakin muutos on ollut rajua ja nopeaa varsin lyhyen ajan sisällä…

Toisessa osassa esitellään tulevaisuuden näkymiä. Millainen maailma tulee olemaan vuosikymmenen lopussa? Entä parin vuosikymmenen kuluttua? Siitä päästäänkin hyvin esittelemään visioita siitä, mitä olisi tehtävä, jotta pystyisimme pelastamaan planeettamme meille itsellemme ja tuleville sukupolville. Tämä osuus ei ole saarnaava, vaikka niin voisi helposti kuvitella. Se on asiallinen ja rehellinen. Se kertoo vain totuuden.

Kirjan lopussa on vielä varsin kattava ja hyvä sanasto “hankalista” sanoista merkityksineen. Kuunneltuna äänikirjana se ei ihan toimi, koska tulee vasta kaiken lopussa. Mutta muuten se on varsin käytännöllinen ja selkeä.

Lukijana Heikkistä on mukava kuunnella. Hän lukee tasaisesti ja varmasti ja ääni on miellyttävän kuuloinen. Plussat hänelle, sillä vaikka aihe ei ole “dynaaminen ja jännittävä”, niin mielenkiinto pysyy yllä eikä ala nukuttelemaan.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti