keskiviikko 3. maaliskuuta 2021

Johanna Sinisalo: Enkelten verta

 

Alkuteos: Enkelten verta (2011)

Lukija: Jukka Peltola

Ilmestymisaika: 2012 (ko.painos)

Kesto: 7h 37min

Kustantaja: Teos

ISBN: 9789518517736

Muoto: e-äänikirja (BookBeat)

Peukku: q^^

*Albert Einsteinin väitetään sanoneen, että mikäli mehiläiset häviäisivät maailmasta, ihmislajilla olisi nelisen vuotta elinaikaa jäljellä. On 2010-luvun jälkipuolisko. Ennennäkemättömän laaja ja tuhoisa mehiläisten joukkokatoaminen ravistelee Yhdysvaltoja. Suomessa mehiläishoitaja Orvo löytää tarhastaan tyhjän pesän. Onko Euroopan ja ehkä koko ihmiskunnan lähtölaskenta alkanut? Orvon elämällä on tähän asti ollut kaksi keskipistettä: mehiläispesät ja hänen poikansa Eero. Kun Orvon elämän perustukset romahtavat, hän joutuu huomaamaan, miten vähän hän on itse asiassa tiennyt pojastaan, tämän salaisesta elämästä internetissä ja sen ulkopuolella. Ja Eeron ja mehiläisten kohtalot linkittyvät odottamattomilla tavoilla yhteen. Orvo ottaa epätoivoisen askeleen. Jonnekin, mihin vain hän ja mehiläiset tuntevat tien.

Enkelten verta on hurja tutkielma lähitulevaisuudesta, joka voi olla totta jo huomenna. Se on hyytävä kannanotto aikamme suuresta eettisestä kysymyksestä: miten suhtautua luontoon ja eläimiin. Samalla se on maaginen sukellus kuoleman ja kuolemattomuuden myyttiin, ihmisen sokeuteen suurten valintojen ja väistämättömyyksien edessä. Johanna Sinisalo on iskussa.*



Enkelten verta on ajatuksia herättävä teos. Se kuvaa vaihtoehtoista aikaa, aikaa, joka sattumalta on aikalailla sama kuin mitä nyt elämme. Tarkoitan siis 2000-luvun alkupuolta. Asiat ovat kirjan ajassa menneet vähän toisin kuin todellisuudessa, mutta yhteneväisyyksiä on havaittavissa.

Kirja vuorottelee isä-Orvon kertomuksilla päivistään jälkeen suuren SEn ja tämän pojan Eeron tekemien blogikirjoitusten välillä. Orvo kertoo elämästään ja siitä, mitä hän löytää ja mitä hän tekee ja miten mehiläiset siihen liittyvät. Ne ovat kuvaus yksinhuoltajaisän tässä tapauksessa varsin eriskummallisesta elämästä. Kuvausta siitä, miten fiksu mies toimii ja mitä hän ajattelee yhdistellessään tapahtumien lankoja toisiinsa. Eeron blogitekstit taas ovat todella herättäviä. Eero nimittäin on aktivisti. Hän kertoo faktoja maailman tilasta ja erityisesti eläinten oikeuksista. Ne herättävät joissain vastakaikua ja joissain vihaa, kuten todellisuudessakin. Kiintoisaan pakettiin ollaan saatu paljon asiapitoista tekstiä.

Hieno yhdistelmä totta ja tarua. Kaunis ja koskettava kuvaus siitä, miten mies voi toimia vaikeina aikoina.

Lukijana Peltola on kuunneltavaa sorttia. Miellyttävä ääni ja hyvä rytmi.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti