maanantai 29. maaliskuuta 2021

Hugh Howey: Hiekka

 

Alkuteos: Sand (2014)

Kääntäjä: Einari Aaltonen

Ilmestymisaika: 2016 (ko.painos)

Sivumäärä: 228

Kustantaja: Otava

ISBN: 9789520115043

Muoto: e-kirja (BookBeat)

Peukku: ^^b

Lukuhaaste 2021: 9. Kirjailijan etunimi ja sukunimi alkavat samalla kirjaimella (21/50)

Sopisi lukuhaasteeseen 2021 ainakin: 4, 8, 11, 29 ja 37

*Howey luo uuden maailman huippumenestyneen Siilon saagan jälkeen.

Maailma on hautautunut hiekkaan ja dyynien päällä nuori Palmer haaveilee urasta hiekkasukeltajana, kuten isäkin aikanaan. Kaksitoista vuotta sitten isä lähti sukellukselle, eikä koskaan palannut. Palmer ja hänen sisaruksensa joutuvat kohtaamaan yksin maailman, joka kulkee kohti katoamista.

Hiekka on Siilon saagan kirjoittajan uusi dystopia maailmasta, jossa toivo on hautautunut hiekan alle. Tuuli siirtää dyynejä jatkuvasti, eikä koskaan tiedä mitä seuraavana päivänä tapahtuu.*



Howey osaa punoa tarinan. Hiekka on melkoinen pakkaus. Se kertoo maailmasta, jota peittävät loputtoman tuntuiset dyynit, jotka ovat haudanneet alleen kaupunkeja ja niiden mukana aarteita. Näitä aarteita koettavat etsiä hiekkasukeltajat, jotka riskeeraavat henkensä sukeltaessaan hiekkasukelluspukujensa avulla syvälle hiekan murskaavaan puristukseen… Tässä maailmassa elää perhe, jonka maailma on rikkonut. Isä on kadonnut Ei-kenenkään-maan taakse, äiti löytänyt keinon selvitä päivästä toiseen bordellissa, sisko seikkailee bandiittien matkassa ja kolme veljestä yrittävät pärjätä miten kuten. Nyt heidän maailmansa on kuitenkin muuttumassa. Kuten kaikkien muidenkin.

Kirja kertoo perheen menneisyydestä ja nykyisyydestä. Se piirtää esiin mahdollisen tulevaisuuden. Mutta selviääkö perhe sinne asti vai koituuko jatkuvasti liikkuva hiekka heidän tuhokseen?

Kirjan kerronta on tenhoava. Teksti soljuu eteenpäin ja tapahtumat varisevat niskaan hyvää tahtia. Kirja on täynnä kiintoisia henkilöhahmoja ja perheenjäsenten väliset suhteet ovat todella herkullisia! Lisäksi maailma on mielenkiintoinen. Siitä oppii koko ajan lisää ja se kiehtoo enemmän ja enemmän. Sinne haluaa upota. Sitä toivoo, että joku sukeltaisi aina vain syvemmälle ja syvemmälle hiekkaan. Ja löytäisi jotain upeaa. Sitä toivoisi jatkoa.

Upea tarina. Upea kirja. Suosittelen scifin ystäville. Uskoisin, että voisi napata myös vähemmän scifiä lukeneille, sillä oikeastaan maailma ei ole niin kovin kaukana omastamme ja ne erot ovat helposti omaksuttavissa. Iso plussa myös kymmenistä eri sanoista, joita voi käyttää puhuessaan hiekasta ja sen olomuodoista.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti