maanantai 25. huhtikuuta 2022

Henrik Fexeus: Ensimmäiset

 

Alkuteos: De första (Den sista illusionen 3) (2019)

Kääntäjä: Eeva-Liisa Nyqvist

Ilmestymisaika: 2020 (ko.painos)

Sivumäärä: 227

Kustantaja: Jalava

ISBN: 9789518876017

Muoto: e-kirja (BookBeat)

Sarjamerkintä: Viimeinen illuusio #3

Peukku: q^^

*Tukholman Kaknästörnet on romahtanut, ja keskellä Gärdetiä on vain jättimäinen kraatteri. Sen toisella puolella ovat Adam ja Jaquin. Ja toisella puolella on Ky.

Kaupunki on sekaisin, mikään illuusio ei enää pidä sitä ja sen asukkaita otteessaan. On alkamassa jotain uutta. Mutta maailma, joka muovautuu, ei ole sitä mitä kukaan toivoi. Adam ja Ky ymmärtävät, että he tarvitsevat toisiaan velviytyäkseen – jos selviytyminen on edes mahdollista.

Ensimmäiset päättää Viimeinen illuusio -trilogian, jossa todellisuus taipuu ja vääristyy häiritsevän kiehtovalla tavalla.

Henrik Fexeus on Ruotsin suosituin mentalisti, tv:stä ja tietokirjoistaan tuttu ilmiömäinen psykologinen manipuloija. Viimeinen illuusio on hänen avauksensa YA-kaunokirjallisuudessa: siinä hän yhdistää mentalistintaitonsa, kirjoittajanlahjansa ja rakkautensa fantasiakirjallisuuteen.*



Ensimmäiset menee todella paljon väkivaltaisempaan ja julmempaan suuntaan kuin trilogian kaksi aikaisempaa osaa. Ontot, joista on tullut Ystäviä, Bossin armeija (vaiko sittenkin Freian?), päätyvät sotajalalle Ernan johtamia hyviä harmaita vastaan. Mukaan liittyvät myös Jaquinin johtamat ilkeät harmaat. Tähän välii joutuvat Adam ja Ky tovereineen. Eiväthä hekään välty kolhuilta…

Juoni on monimutkainen ja paikoitellen hankala hahmottaa. Adamin kyky matkustaa kaupungin eri illuusioissa sotkee asioita entisestään. Kuten myös Kyn kyky, jota ei kunnolla selitellä. Ennen kuin vasta todella, todella lähellä loppua. Sääli, että “suuri” paljastus on sellainen, jonka varmasti aika moni oli jo ennalta arvannut.

Tämä trilogia on omalla tavallaan mielenkiintoinen. Sääli, että se poukkoilee sinne ja tänne, ja lukijalle tulee ja jää helposti hieman eksynyt olo.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti