keskiviikko 27. huhtikuuta 2022

JP Koskinen: Hiilijalanjäljillä

 

Alkuteos: Hiilijalanjäljillä (2021)

Ilmestymisaika: 2021 (ko.painos)

Sivumäärä: 46

Kustantaja: Otava

ISBN: 9789511383796

Muoto: e-kirja (BookBeat)

Peukku: ^^b

Lukuhaaste 2022: 23. Pieni kirja (23/50)

Sopisi lukuhaasteeseen 2022 ainakin: 1, 16, 34 ja 43

*Mihin hiilijalanjälkemme meidät vievät?

Palkittu kirjailija JP Koskinen on ollut aina intohimoisen kiinnostunut säästä ja säätilojen tarkkailusta. Vesiliirtoon lopahtaneet hiihtolenkit innoittivat matemaatikon koulutuksen saaneen tilastofanin pitämään jo 1990-luvulla pedanttia sääpäiväkirjaa. Sitä tulkiten ja vankkaa nykytytkimustietoa hyödyntäen JP Koskinen avaa keskeisimmät ilmastonmuutokseen liittyvät faktat, kiistat ja tulevaisuuden skenaariot.

Mukaansatempaavan pienen kirjan lukemisen jälkeen maailma ei näytä enää samalta kuin ennen.*





Koskisen tyyli kirjoittaa näkyy hyvin tässä pienessä ja tehokkaassa tietopaketissa. Hän kertoo faktoja ja omien tutkimustensa tuloksia omalla rennolla tyylillään. Vaikka kirja on aikalailla täyttä asiaa, on sitä onnistuttu keventämään omilla pienillä huomautuksilla vaikkapa siitä hiihtämisestä. Näin kirja ei tunnu ollenkaan liian raskaalta. Pohdintojen rinnalle on esitetty hyviä tilastoja, joita on vielä hahmotettu hyvin kuvaajilla ja taulukoilla.

Kokonaisuus on näpsäkkä pieni tietokirja ilmaston lämpenemisestä. Minulle se ei aiheuttanut ilmastoahdistusta, mutta pisti kyllä ajattelemaan asiaa. Tämän lukee helposti yhdeltä istumalta.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti