perjantai 22. huhtikuuta 2022

Kamila Shamsie: Joka veljeään vihaa

 

Alkuteos: Home Fire (2017)

Kääntäjä: Kristiina Drews

Ilmestymisaika: 2018 (ko.painos)

Sivumäärä: 196

Kustantaja: Gummerus

ISBN: 9789512412235

Muoto: e-kirja (BookBeat)

Peukku: ^^b

Lukuhaaste 2022: 22. Kirja sisältää tekstiviestejä, sähköposteja tai some-päivityksiä (22/50)

Sopisi lukuhaasteeseen 2022 ainakin: 8, 11, 19, 29, 30, 32 ja 43

*Pohjois-Lontoossa kasvanut Isma joutui ottamaan vastuun kahdesta nuoresta sisaruksestaan perheen äidin kuoltua. Nyt hän toteuttaa viimein unelmansa ja lähtee tekemään väitöskirjaa Amerikkaan. Hän ei silti voi lakata huolehtimasta omapäisestä sisarestaan Aneekasta eikä tämän kaksoisveljestä Parvaizista, joka on kadonnut kulkiessaan itselleen miltei tuntemattomaksi jääneen jihadisti-isänsä jalanjälkiä. Kun selviää, että Parvaiz on päätynyt Syyriaan, Raqqaan, joutuvat sisaret suunniltaan surusta ja huolesta. Mitä he voivat tehdä? Mitä heidän pitäisi tehdä? Miten Parvaizin valinnat heijastuvat heidän elämäänsä?

Kamila Shamsien Women’s Prize of Fictionin vuonna 2018 voittanut ja Booker- ja Costa-ehdokkaana ollut romaani on ravisuttava kertomus yhteisöstä, rakkauden ja uskon välisestä konfliktista sekä muslimiperheiden elämästä terrorismin varjossa.*



Kirjassa tarina rakentuu useampien eri henkilöiden kertomana. Ensimmäinen kertoja on Isma, joka on viimein päässyt elämään omaa elämäänsä huolehdittuaan pitkään nuoremmista sisaruksistaan. Hän kuvaa elävästi sitä, miten on alkanut opiskelemaan Amerikassa ja kuinka pelkäsi taustansa mahdollisia vaikutuksia. Seuraavaksi ääneen pääsee Eamonn, nuorukainen, jonka Isma tapaa sattumalta. Kaksikko ystävystyy, mutta heidän taustansa törmäävät toisiinsa. Englantiin palattuaan Eamonn taas tekee yllättävän vierailun, joka johtaa seuraaviin tapahtumiin. Ääneen pääsee Aneeka, Isman sisar. Nuori nainen kuvaa omaa elämäänsä, omia ratkaisujaan ja tekojaan, joilla on aluksi vain yksi päämäärä. Sitten ääneen pääsee Parvaiz, Isman ja Aneekan veli. Nuorukainen kertoo kuinka hän tutustui värvääjään, jonka onnistui houkutella poika mukaansa ja Syyriaan. Viimeiseksi osansa kertoo Karamat, Eamonnin isä jolla tuntuu olevan mahdollisuudet muuttaa useampienkin ihmisten kohtalot.

Kukin henkilöistä herää henkiin. Heillä on oma äänensä, omat tapansa ilmaista asioita. Kertomukset linkittyvät hyvin toisiinsa niin, että kokonaisuudesta tulee yhtenäinen. Tarinaa suorastaan ahmii eteenpäin. Se on hyvä kuvaus perhesiteistä, vaietuista asioista, sisarusten välisestä rakkaudesta ja myös kunnianhimosta.

Hieno kirja. Vaikea aihe. Toteutus toimii.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti