maanantai 27. maaliskuuta 2023

Hilary Mantel: Syytettyjen sali


Alkuteos: Bring Up the Bodies (2012)

Kääntäjä: Kaisa Sivenius

Ilmestymisaika: 2020 (ko.painos)

Kustantaja: Teos

Sivumäärä: 508

ISBN: 9789523631267

Muoto: e-kirja (Nextory)

Sarjamerkintä: Cromwell #2

Peukku: q^^



*Syytettyjen sali tutkii Englannin kuninkaan toisen vaimon, Anne Boleynin, traagista ja veristä kohtaloa. Mantel kirjoittaa noista hurjista vuosista mestarin tavoin. Tuoden lähelle hovin julmat kamppailut vallasta. Ymmärtäen jokaista. Näyttäen miten moderni maailma sai syntynsä. Syytettyjen sali on jatkoa Matelin maailmanmenestykseen nousseelle kirjalle Susipalatsi (Teos, 2011). Se nousi ilmestyttyään heti bestsellertilastojen kärkeen kriitikkojen suitsutuksen myötä.*












Trilogian toinen osa kärsii samoista ongelmista kuin ensimmäinenkin. Ihan liikaa henkilöhahmoja (vaikka niitä on karsittukin) ja heillä aivan liian samankaltaisia nimiä (mille kirjailija valitettavasti ei mahda mitään, kun kyse on todellisista henkilöistä). Samoin kerronnan tyyli on samaa hankalaa mallia. Hankala erottaa kuka kulloinkin puhuu ja tekee mitäkin. Nyt tosin korostellaan välillä Cromwellin tekemisiä tyyliin "silloin hän, Cromwell, sanoi". Ehkä tähän tyyliin kuitenkin vähitellen tottuu, sillä lukeminen sujui nopeammin kuin ensimmäisen osan kohdalla.

Näillä sivuilla käsitellään ajallisesti varsin "lyhyttä" vaihetta, sillä pääpaino on aikakautena, jonka aikana kuningatar Annesta alkaa vähitellen tulla este Henrikin elämälle. Näillä sivuilla kuningatar joutuu epäsuosioon ja häntä vastaan rakennetaan oikeusjuttua. Monta miestä joutuukin syytteeseen ja useampi henkilö menettää päänsä. Samaan aikaan Cromwellin maine ja mammona kasvavat.

Historian ystäville kiintoisaa luettavaa. Tästä syystä itsekin jaksan tahkota läpi vaikkei tyyli olekaan se minun juttuni.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti