keskiviikko 15. maaliskuuta 2023

S.K. Tremayne: Vuoroveden vanki

Alkuteos: The Drowning Hour (2022)

Kääntäjä: Ilkka Rekiaro

Lukija: Jenni Sainio

Ilmestymisaika: 2022 (ko.painos)

Kustantaja: Otava

Kesto: 12h 50min

ISBN: 9789511441441

Muoto: e-äänikirja (Nextory)

Peukku: q^^

Lukuhaaste 2023: 12. Kirjan nimi liittyy veteen (12/50)

Sopisi lukuhaasteeseen 2023 ainakin: 8, 10, 18, 20, 29, 31 ja 40


*Voiko veden pelko olla suurempi kuin kuolemanpelko? Huipputrilleristin uutuu on synkkä syrjäisen saaren mysteeri.


Hannah Langleyllä on unelmatyö pienellä saarella sijaitsevassa luksushotellissa. Unelma muuttuu kuitenkin painajaiseksi, kun avajaisiltana humaltuneet vieraat kahlaavat kuutamon valaisemaan vteteen ja hukkuvat vuoroveden yllättäminä. Hannah traumatisoituu tapahtumasta niin pahasti, että alkaa pelätä vettä. Pelko saartaa hänet vangiksi saarelle, josta tulee hänen koko maailmansa.


Mielessään Hannah käy yhä uudelleen läpi kammottavan yön tapahtumia. Hän on vakuuttunut siitä, ettei kyseessä ollut puhdas onnettomuus - ja että saarella on joku, joka tietää totuuden.*



Tremayne leikittelee jälleen ihmisen mielellä ja ajalla. Tällä kertaa nuori nainen on jäänyt jumiin saarelle, sillä hänellä on aikaisempien tapahtumien takia trauma. Hän pelkää vettä kuollakseen. Se, miksi hänellä on tämä varsin harvinainen trauma, paljastuu vasta vähitellen. Samaan aikaan kuin Hannahia seurataan nykyajassa, pääsee lukija kurkistamaan myös menneisyyteen hänen sisarensa Katin kautta. Hitaasti asioiden hirveys paljastuu.


Toisaalta pidin kirjasta kovasti. Se on omalla tavallaan kutkuttavan hyvä, mutta siinä on silti jotain, mikä jäi häiritsemään. Jotkut henkilöhahmot ovat hieman "epäaidon" oloisia, enkä oikein aina ymmärrä heidän motiivejaan vaikka niitä onkin koetettu avata. En myöskään pidä siitä, miten yhdellä ja samalla henkilöllä voi olla monta eri nimeä joilla häntä kutsutaan vuorotellen. Näissä nimissä on helppo sekoittaa se, kenestä kulloinkin puhutaan. Mikäli nämä pienet kauneusvirheet antaa anteeksi, on tarjolla hyvää psykologista jännitystä.


Harvoin annan suositusta tarttua teokseen jossakin tietyssä formaatissa. Vuoroveden vangin kohdalla suosittelen fyysistä kirjaa tai e-kirjaa. Itse kuuntelin teoksen äänikirjana ja useissa paikoissa se ei tuntunut toimivan. Välillä oli esimerkiksi hankalaa tajuta milloin Hannah ajatteli jotain sen sijaan että olisi sanonut sen ääneen. Lisäksi lukija tuntui nielevän kaikki sanojen lopussa olleet t-kirjaimet. Sanasta "kuollut" tuli silloin "kuollu", mikä vain ärsytti minun korvaani. Sainio oli minulle uusi tuttavuus lukijana, joten en osaa sanoa onko kyse enemmän hänen tyylistään lukea kuin kirjasta.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti