perjantai 30. kesäkuuta 2023

Jo Nesbø: Jano

Alkuteos: Tørsten (2017)

Kääntäjä: Outi Menna

Lukija: Jukka Pitkänen

Ilmestymisaika: 2017 (ko.painos)

Kustantaja: Johnny Kniga

Kesto: 19h 14min

ISBN: 9789510423875

Muoto: e-äänikirja (Nextory)

Sarjamerkintä: Harry Hole #11

Peukku: ^^b



*Jo Nesbø, Harry Hole ja 2017. Epäpyhä kolminaisuus.


Uusi Harry Hole -romaani ja monille tutun Lumiukko-romaanin elokuvaversio, jossa Harry Holea esittää Michael Fassbender tekevät vuodesta 2017 Jo Nesbøn juhlaa.


Pitkään oli tarkoin varjeltu salaisuus, että Harry Holen tarina ei vielä ole ohi. Tätä karua hahmoa kaipaavien odotus palkitaan maaliskuussa, kun uusi tuhti lukupaketti saapuu niin vanhojen kuin uusienkin fanien luettavaksi. Lukunälkäisille on tarjolla sarjan jokainen osa eli koko herkku on saatavilla.


Jano jatkaa Harry Holen tarinaa siitä, mihin Poliisi jäi. Harry palaa Oslon poliisin palvelukseen jahtaamaan sarjamurhaajaa, joka etsii uhrinsa treffipalvelu Tinderin käyttäjistä. Jäljet johtavat menneisyyteen, ja Harry Holen on lopulta kohdattava vanha perivihollisensa.


Nesbøn teoksia on myyty maailmalla noin 30 miljoona kappaletta, noin 50 kielellä. Suomessakin teoksia on mennyt kaupaksi reilusti yli puoli miljoonaa kappaletta.*




Monimutkainen ja kiemurainen juoni, jossa on useampiakin yllätyksiä. Sekä hyvät että pahat pelaavat omia pelejään ja monet ovat valmiita tekemään todella äärimmäisiä tekoja saavuttaakseen tavoitteensa ja saadakseen haluamansa. Mukana myös vahvaa kilpailuasetelmaa.


Politiikka kutsuu nuorta yksisilmäistä poliisimestaria. Hän pyrkii pitämään ystävänsä ja vihollisensa tyytyväisinä ja samalla onnistuu aiheuttamaan epämiellyttäviäkin asioita. Näin käy myös kun ahneus astuu kehiin. Useammallakin taholla.


Tämän kirjan tapahtumissa seurataan aikaa pitkällä välillä. Moni asia muuttuu kirjan aikana. Harrykin repsahtaa, mutta maailma kohteleekin häntä aikamoisilla moukareilla. Se, mikä hieman ärsyttää, on se, että juonikuvion kaava tuntuu toistuvan taas. Kaikki vaikuttaa alkuun aika monimutkaiselta. Sitten löytyy yksi ehdoton syyllinen, jota aletaan jahtaamaan. Tämä saadaan kiinni ja tapaus vaikuttaa selvältä. Sitten paljastuukin jotain uutta ja ajojahti alkaa uudestaan... Vähän kulunutta, mutta silti edelleen todella koukuttavaa ja toimivaa.


Pitkänen jatkaa hyvää työtään lukijana.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti