perjantai 9. kesäkuuta 2023

Mikko Moilanen: Suomen pyövelit

Alkuteos: Suomen pyövelit (2019)

Lukija: Jari Nissinen

Ilmestymisaika: 2019 (ko.painos)

Kustantaja: Docendo

Kesto: 9h 25min

ISBN: 9789522917041

Muoto: e-äänikirja (Nextory)

Peukku: q^^*Pyöveli oli pelätty mutta välttämätön osa 1600-1800-luvun yhteiskuntaa.


Pyövelin palveluksia ei Suomessa ole tarvittu 200 vuoteen. Historian hämärään ovat peittyneet kaikki 1600-1800-lukujen lääninpyövelit. Pyöveli edusti halveksituinta ammattiryhmää, ja häntä hyljeksittiin. Silti kukaan ei voinut kiistää viran tarpeellisuutta aikakautena, jolloin “laivat olivat puuta ja laki ankara”.


Suomen pyövelit on ensimmäinen kattava esitys maamme pyövelilaitoksesta. Arkistoista esiin kaivettu tieto on pitkälti ennen julkaisematonta. Asiakirjatietoa täydentävät pyöveleihin ja mestauspaikkoihin liittyvä perimätieto ja kansantarinat. Oikeudenkäytön historian kautta voi ymmärtää, miksi ja milloin pyövelilaitos syntyi, mikä oli pyövelien kulta-aikaa ja milloin heidän palveluksensa oikeuslaitokselle kävi tarpeettomaksi.


Millaisista lähtökohdista pyövelin virkaan päädyttiin? Kuinka moni entinen rikollinen vältti mestauksen ryhtymällä kuoleman virkamieheksi? Mitä kaikkea pyövelin piti osata? Miten sujui pyövelin yksityiselämä, mistä löysi vaimonsa ja miten hänen lapsiinsa suhtauduttiin? Halveksittiinko häntä lopulta niin paljon kuin nykykäsitys antaa ymmärtää? Näihin kaikkiin kysymyksiin teos löytää vastauksia.


1700-luvun kuluessa halveksitun ammatin tarpellisuus tunnustettiin, ja pyövelit alettiin hyväksyä osaksi yhteiskuntaa. Siihen tarvittiin kuitenkin itse kuninkaan mahtikäsky: ihminen se on pyövelikin, ja hoitaa kunniallista virkaa.


Suomen pyövelit näyttäytyvät kovapintaisina miehinä - eivät he muuten olisi pyöveleiksi päätyneetkään. Moni heistä sortui itse rikokseen, joka johti hirsipuuhun tai mestauspölkylle.*
Kiintoisa aihe, jota on käsitelty monipuolisesti ja kiinnostavasti. Teksti etenee lennokkaasti ja kohtalaisen vapaasti. Ehkä vähän liiankin kanssa. Ainakin äänikirjassa nimittäin oli paikoitellen hankaluuksia kestää perässä. Tuntui, kuin jäsentely ja luvut olisivat "hypähdelleet". Ehkä järjestystä olisi ollut hyvä miettiä hieman tai lukijan rauhoittaa tahtia. Hän nimittäin lukee monesti lukujen nimet heti edellisen luvun lopun perään, jolloin joskus voi olla hankaluuksia erottaa vaihdosta. Tähän toki voi myös vaikuttaa se, että usein luvut tuntuvat "loppuvan kesken".


Oli miten oli, kokonaisuus on OK ja mielenkiintoinen. Ehkä kuitenkin toimii astetta paremmin luettuna.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti