maanantai 12. kesäkuuta 2023

Jo Nesbø: Poliisi

Alkuteos: Politi (2013)

Kääntäjä: Outi Menna

Lukija: Jukka Pitkänen

Ilmestymisaika: 2017 (ko.painos)

Kustantaja: Johnny Kniga

Kesto: 20h 43min

ISBN:9789510433607

Muoto: e-äänikirja (Nextory)

Sarjamerkintä: Harry Hole #10

Peukku: ^^b



*Kymmenes Harry Hole -dekkari!


Poliisi löytyy murhattuna vanhalta rikospaikalta. Hän on osallistunut tutkintaan. Vanha rikos on selvittämättä. Sama toistuu. Murhattu poliisi, selvittämätön rikos, vanha rikospaikka, yhtäläisyydet murhatavassa. Mikään ei voi olla sattumaa.


Poliisilta puuttuvat johtolangat, julkisuuden paineita sen sijaan riittää. Etsitään sarjamurhaajaa, ja samalla paras tutkijakin puuttuu.


Erään oslolaisen sairaalan kellaritiloissa pidetään vaikeasti haavoittunutta miestä koomassa. Mies, jonka henkilöllisyys on vain muutamien valittujen tiedossa, on tarkoin vartioitu ja monella tapaa hengenvaarassa eikä hän vietä hetkeäkään ilman poliisivartiointia.


Jo Nesbø on noussut ensin johtavaksi norjalaiseksi rikoskirjailijaksi Harry Hole -romaaneillaan, sitten johtavaksi pohjoismaiseksi kirjailijaksi. Tänä päivänä hän kamppailee jo tasapäisesti muutaman muun kirjailijan kanssa maailman suosituimman kirjailijan tittelistä.*




Kieroa peliä! Kirjailijan osalta ainakin. Monessa kohtaa käytetään hyväksi sitä, että lukija "roikkuu" epätietoisena jostain asiasta. Hänen annetaan ymmärtää tai olettaa jotain, mutta mitään varmaa ei sanota. Sitä vain vetää johtopäätöksiä ja päätelmiä, jotka hyvin monesti osoittautuvat vääriksi. Näin pääsee yllättymään todella monesti.


Poliisi on hieno tarina kostosta ja selviytymisestä. Se laittaa monet tutut hahmot kovaan paikkaan ja hengenvaaraan. Valitettavasti kaikki eivät ole aina onnekkaita ja jotkut taas ovat vähän liiankin kanssa... Tapaukset ovat hankalia ja kinkkisiä. Melkoiset pähkinät laitettu purtaviksi. Välillä saa itkeskellä hyvää oloa ja välillä kihistä kiukusta. Loistavaa tunne skaalaa! Juoni pitää otteessaan.


Pitkänen on erinomainen lukija. <3

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti