tiistai 27. kesäkuuta 2023

José Rodrigues dos Santos: Birkenaun aikakirjat

Alkuteos: O manuscrito de Birkenau (2020)

Kääntäjä: Mira Kokko

Lukija: Ville-Veikko Niemelä

Ilmestymisaika: 2022 (ko.painos)

Kustantaja: Minerva

Kesto: 14h 14min

ISBN: 9789523755499

Muoto: e-äänikirja (Nextory)

Sarjamerkintä: Francisco Latino #4

Peukku: q^^



*Tositapahtumiin perustuva romaani kertoo taikurista, jonka taitoja tarvitaan keskitysleirin vankien kapinassa.


Auschwitzin taikurin tarina huipentuu romaanissa Birkenaun aikakirjat. Se pohjautuu autenttisiin, käsin kirjoitettuihin selontekoihin, joita kaasukammioihin työskentelemään pakotetut vangit piilottivat keskitysleirin krematorioiden läheisyyteen. Ainutlaatuisen koskettava romaani tuo uuden näkökulman holokaustiin ja antaa äänen niille, jotka eivät selvinneet.


Juutalainen taikuri Herbert Levin, hänen vaimonsa ja poikansa on kuljetettu Auschwitziin, jossa he yrittävät selviytyä. Siellä on myös portugalilainen Fransisco Latino, joka on värväytynyt SS-joukkoihin löytääkseen kuolemanleirille suljetun venäläisen morsiamensa Tanušan.


Portugalilaisen sotilaan ja juutalaisen taikurin on tehtävä yhteistyötä pitääkseen itsensä ja rakkaansa hengissä. Asiat monimutkaistuvat, kun Sonderkommandon vangit alkavat valmistautua suureen kapinaan ja Herbert Levin huomaa olevansa vastarinnan ytimessä.


José Rodrigues dos Santos on portugalilainen toimittaja ja palkittu bestseller-kirjailija. Hän on julkaissut 22 romaania. Hänen teoksiaan on käännetty 20 kielelle ja ne ovat olleet myynti- ja arvostelumenestyksiä kaikissa ilmestymismaissaan.*



Kirjan tarina jatkaa suoraan siitä mihin edellinen jäi. Eikä se tee asioista yhtään helpompia. Koko leiri menee aina vain huonompaan ja huonompaan suuntaan. Fransisco joutuu todella laittamaan kaiken peliin pitääkseen sekä kihlattunsa että taikurin hengissä. Kaikki ei aina mene suunnitellusti ja Levin joutuu esimerkiksi sellaisiin työtehtäviin, mihin hän ei ollenkaan olisi halunnut...


Elämää keskitysleirillä kuvaillaan tarkasti. Ihmisten arki välittyy hienosti ja äkilliset tapahtumat elävöittävät asioita. Jossain vaiheessa saksankieliset komennot "hiljaa" ja "nopeasti" alkavat tulemaan korvista ulos. Niitä nimittäin kuulee ja usein.


Vaikka kirja on kirjoitettu "rennolla" otteella, on sen aihe hyvin vakava. Sitä on käsitelty hyvin ja kunnioituksella. Joskus tunteet tulevat pintaan ja ahdistus nousee mieleen. Varsinkin lopussa, kun muutama todella karmaiseva asia paljastuu.


Niemelä lukee hyvin.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti