sunnuntai 30. heinäkuuta 2023

Anne Kovalainen: Ensin palasivat linnut

Alkuteos: Ensin palasivat linnut (2022)

Lukija: Karoliina Kudjoi

Ilmestymisaika: 2022 (ko.painos)

Kustantaja: Otava

Kesto: 10h 44min

ISBN: 9789511406686

Muoto: e-äänikirja (Nextory)

Peukku: q^^



*Hyytävä tarina luonnonmullistuksen jälkeisestä maailmasta, jonka elämänmenoa varjostaa eristäytyneestä saaresta säteilevä paha.


Yhdeksänvuotias Sanelma ja hänen vanhempi sisarensa Sirja ovat pelastuneet luonnonkatastrofista, jossa osa tunnettua maailmaa tuntuu lakanneen olemasta. Uusi yhteiskunta noudattaa tasa-arvon periaatetta, ja vaikka elämä on yksinkertaista ja niukkaa, vallitsee kuitenkin tietty järjestys ja sopusointu.


Harmonian rikkoo läheiseen saareen asettunut salaperäinen ja radikaali uskonlahko, jonka kauhistuttavasta johtajasta tiedetään saaren ulkopuolella vain vähän. Lopulta näyttää siltä, ettei kenestäkään muustakaan ole tiedetty koko totuutta.*




Omalla tavallaan kirja ja sen tarina ovat kiehtovia ja kiinnostavia. Mutta sitten siinä on joitain sellaista, mistä minä en henkilökohtaisesti pidä.


Maailmassa on tapahtunut jotain. On tapahtunut jonkinlainen "repeäminen" ja siitä on jo kohta kymmenkunta vuotta. Tavallisten ihmisten elämästä on kadonnut monia ennen tavallisia asioita ja arkinen elämä on palannut perusteisiin. Sen sijaan ilmeisesti sotilailla (eli armeijalla) on hallussaan vaikka mitä.


Sirja ja Sanelma elävät pienessä yhteisössä ja auttavat toisiaan. Heidän luonaan asuu myös lauma muita pieniä orpolapsia. Lähellä asuu kuitenkin kummallinen uskonlahko, joka aiheuttaa vaaraa. Kirjassa seurataan monia tapahtumia nykyisyydessä ja vaiheittain myös menneisyydessä. Keskiössä ovat Sirja ja Sanelma ja heidän salaisuutensa, joka onkin aikamoinen. Mukaan liittyy myös pari muuta kertoja-ääntä.


Se, mikä minuun ei napannut, on kirjan rakenne. Sanelman maailmaa seurataan minä-kertojan kautta. Hän on viaton ja nuori tyttö, joka elää uudessa maailmassa. Sen sijaan aikuiset, kuten Sirja ja pari muuta, kuvataan ulkopuolisen kertojan kautta. Alussa ollaan nykyisyydessä ja vähitellen paljastellaan asioita menneisyydestä. Joskus voi olla hankala tajuta, että seurattava on vaihtunut. Lisäksi kirjan kieli poukkoilee. Se pitää sisällään puhekieltä, kummia tai keksittyjä sanoja ja joskus myös kerrontaosuuksissa on kielellistä tönkköyttä.


Jännä. Kiinnostava ja mielenkiintoinen. Omalla tavallaan ihanan sekopäinen, mutta laittaa paikoitellen todella ahdistumaan, sillä osa ihmisistä on vain niin julmia ja p*skoja toisille. En suosittele herkille, sillä osa tapahtumista on todella kamalia.


Kudjoi lukee selvästi ja hyvin.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti