torstai 27. heinäkuuta 2023

Eiji Yoshikawa: Musashi

Alkuteos: 宮本武蔵 [Miyamoto Musashi] (1935)

Kääntäjä: Paula Herranen

Lukija: Joonas Kaukoranta

Ilmestymisaika: 2022 (ko.painos)

Kustantaja: WSOY

Kesto: 56h 20min

ISBN: 9789510481394

Muoto: e-äänikirja (Nextory)

Peukku: q^^

Lukuhaaste 2023: 23. Kirja on iso (23/50)

Sopisi lukuhaasteeseen 2023 ainakin: 2, 6, 10, 20, 37, 40 ja 46



*Monumentaalinen seikkailuromaani Japanin samuraiajalta.


Satoja miljoonia kappaleita myynyt klassikko on kertomus voittoisasta samurai Musashista. Se on ainutlaatuinen johdatus japanilaiseen sankariperinteeseen, mistä ei puutu muskettisoturimaista älyä tai robinhoodlaista oveluutta.


1600-luvun alun Japaniin sijoittuva teos kertoo maalaispoika Musashista, joka lähtee kotoaan vahvana, mutta henkisesti kypsymättömänä nuorukaisena. Hän pääsee opiskelemaan sodankäynnin taitoa kirjoista, mutta harjoittelemaan taistelua myös käytännössä. Musashin on kuitenkin nähtävä maailmaa ja opittava elämää ennen kuin hänestä voi kasvaa suurenmoinen miekkamies ja kansallissankari. Mutta voiko miekan avulla tuoda kansalle rauhaa ja onnea?


Eiji Yoshikawa (1892-1962) on rakastetuimpia japanilaisia kirjailijoita. Hän kuvasi romaanissaan historiallista miekkamiestä Miyamoto Musashia, jonka teos Maa, vesi, tuli, tuuli ja tyhjyys kuuluu kamppailulajien harrastajien lukemistoon tänäkin päivänä. Musashi ilmestyi alun perin jatkokertomuksena Asahi Shimbun -lehdessä vuosina 1935-39 ja koottiin sittemmin muhkeaksi romaaniksi. Takehiko Inouen suosittu manga Vagabond perustuu romaaniin.*




Musashi on kirja, jossa tapahtuu paljon vaikkei oikein tunnukaan tapahtuvan mitään. Tarina kuvaa nuoren miehen elämää ja kasvua suureksi soturiksi. Matkaan mahtuu monia taisteluita, monia jännittäviä kohtaamisia ja paljon vaeltelua. Samalla seurataan Musashin elämään merkittävästi vaikuttavien sivuhenkilöiden elämää. Tähän joukkoon kuuluu niin nuorta samuraiksi halajavaa poikasta, miehelle kaunaa kantavia ihmisiä kuin tähän ihastuneita naisiakin. Näiden ihmisten kohtaloista kutoutuu tarina, jonka kautta aukeaa kaunis ja kiehtova maailma vanhoine tapoineen. Nykylukijalle kirjan tapahtumat voivat olla monin paikoin turhan verkkaisia.


Hieno tarina, joka on kuvattu hyvin.


Kaukoranta on hyvä lukija, joka kuitenkin paikoin yllättää kummallisella hohotuksella.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti