maanantai 24. heinäkuuta 2023

Kim Stanley Robinson: 2312

Alkuteos: 2312 (2012)

Ilmestymisaika: 2013 (ko.painos)

Kustantaja: Orbit

Sivumäärä: 561

ISBN: 978-1-84149-998-7

Muoto: Nid.

Peukku: q^^



*Nominated for the Hugo, Nebula, BSFA and Arthur C. Clarke awards


The year is 2312. Scientific and technological advances have opened gateways to an extraordinary future. Earth is no longer humanity’s only home; new habitats have been created throughout the solar system on moons, planets and in between. But in this year, 2312, a sequence of events will force humanity to confront its past, its present and its future.*














Kirjan nimi on harhaanjohtava. Tapahtumat nimittäin sijoittuvat useammalle vuodelle kyseisen vuoden ympärille. Muutenkin ajan määrittäminen tässä kirjassa on hankalaa ja epämääräistä. Joitain mainintoja on. Kuten vaikka että matka Plutoon kesti kolmisen viikkoa. Sen sijaan usein ajan kuluminen erillisten tapahtumien välillä jää arvailujen varaan.


Tämä maailma on erilainen. Ihmiskunta on levittäytynyt lähiplaneetoille. Mars, Merkurius ja Venus ovat jo hyvin hallinnassa omine haasteineen. Muuallakin aurinkokunnassa on elämää ja eri rodut elävät jonkinlaisessa harmoniassa keskenään. Yhteistyötä on puolin ja toisin. Niin myös erimielisyyksiä.


Tekniikka on kehittynyt. Planeettoja voi muokata asumiskelpoisemmiksi. Maata koetetaan pelastaa. Matkailu halki avaruuden on arkipäivää. Ainakin joillekin. Tässä maailmassa elää Swan, joka on aika erikoinen tapaus. Vähitellen paljastuu kuinka erikoinen.


2312 luo kiintoisan kuvan kaukaisemmasta tulevaisuudesta. Ihmiset voivat elää lähes parisataavuotiaiksi. He voivat muokata ruumistaan olemaan sekä miehiä että naisia samaan aikaan. He voivat istuttaa päähänsä tekoälyn pienessä kuutiossa ja vaikka mitä muuta.


Kirja kuvaa elämää ja arkipäivää tuossa kaukaisessa maailmassa. Se esittää haasteita ja arvoituksia. Mahdollistaa monia pohdintoja. Se on samalla kummaa tutkimusta, salaliittoja ja arkista elämää. Minun makuuni turhan epämääräinen paketti. Etenkin kun kirja koostuu niin sanotuista "normaaleista" luvuista kuin sitten kummallisista listoista, epämääräisistä luetteloista tai kuvauksista.


Erilainen. Hämmentävä.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti