lauantai 15. heinäkuuta 2023

Rivers Solomon: Menneisyyden kaiku

Alkuteos: An Unkindness of Ghosts (2017)

Kääntäjä: Einari Aaltonen

Ilmestymisaika: 2018 (ko.painos)

Kustantaja: Otava

Sivumäärä: 255

ISBN: 9789520118037

Muoto: e-kirja (Nextory)

Peukku: q^^

Lukuhaaste 2023: 21. Kirja on scifiä eli tieteiskirjallisuutta (21/50)

Sopisi lukuhaasteeseen 2023 ainakin: 1, 2, 10, 16, 18, 20, 30, 31, 40 ja 46



*Yksi nainen nousee avaruusajan rotusortoa vastaan.


Valkoinen yläluokka on orjuuttanut tummemman väestönosan raadantaan avaruusalus HSS Matildan ruumassa. Uhmakas Aster saa tietää kuolleen tutkijaäitinsä suunnitelmasta rakentaa pakoalus. Mutta valtaistuimelle nousee uusi hirmuhallitsija, jota Asterilla on henkilökohtainen syy vihata. Asterin on valittava: pako vapauteen vai kosto kuoleman uhalla.*








Rotusortoa ja eriarvoisuutta avaruusaluksessa, joka on matkalla kohti uutta maailmaa.


Maa on tuhoutunut ja ihmiskunnan rippeet ovat matkalla kohti uutta mahdollisuutta. Rikkaat ja hyvinvoivat valkoiset ovat orjuuttaneet tumman kansanosan, jolla menee aika heikosti. He ovat alempia ihmisiä ja heitä kohdellaan kurjasti. Tästä kansanosasta kuitenkin ponnistaa Aster, jonka äiti on kadonnut noin 25 vuotta sitten, jolloin alus kärsi samanlaisista kummista sähkökatkoksista kuin nyt. Aster lukee äitinsä päiväkirjoja ja ystävänsä Gisellen avulla tajuaa niiden olevan koodattuja. Mitä nämä päiväkirjat voivat paljastaa? Tiesikö Asterin äiti asioista enemmän kuin antoi ymmärtää?


Kiinnostava tarina ja asetelmat. Mutta...


Kirjan kerronta on outoa. Pääasiassa seurataan tapahtumia Asterin näkökulman kautta. Näissä tapahtumissa on kuitenkin kummia hyppäyksiä nykyisyyden ja menneisyyden välillä. Nykyaikaa on hankala seurata ja joskus tuntuu siltä, kuin Aster olisi useampikin eri henkilö... Väliin on isketty kahden toisen minä-muodossa kertomat pätkät, jotka ovat omiaan hämmentämään vain lisää. Sillä näiden pätkien pohjalta he ovat vain hullumpia ja hullumpia.


Kerronta vaikuttaa myös siihen, että kirjan juoni pätkii. Kaikkia syitä ja seurauksia ei selitellä. Ja jotkut asiat jäävät jotenkin puolitiehen. Myös henkilöhahmot ja heidän motiivinsa jäävät useissa tapauksissa hämäriksi.


Jännä. Vähän outo. Jää kaipaamaan jotakin.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti