lauantai 8. heinäkuuta 2023

Ulla Donner: Luonnollinen näytelmä

Alkuteos: Den naturliga komedin (2023)

Kääntäjä: Sinna Virtanen

Ilmestymisaika: 2023 (ko.painos)

Kustantaja: Kustantamo S&S

Sivumäärä: 121

ISBN: 9789515258557

Muoto: Nid.

Peukku: q^^



*Syksy on saapunut. Koivunlehti leijailee taivaalla tuhansien kaltaistensa kanssa ja ajattelee harmonisia ajatuksia, kunnes se äkkiä tipahtaa keskelle metsää. Metsässä asuu Candy, itkuinen sekasieni, joka on juuri tullut jätetyksi hemaisevan kanttarellin vuoksi. Se suostuu johdattamaan Koivun tuuliseen paikkaan, josta tämä voi lennähtää uudelleen ilmaan.


Matkallaan Koivu ja Candy tapaavat Gunin, ikivanhan ja heikentyneen olennon, ja ottavat tämän mukaansa. Yhdessä ne vaeltavat erilaisten ihmisen muovaamien maisemien, kuten hakkuuaukeiden ja puupeltojen läpi. Ne kohtaavat seksikkään mustatorvisienen, unettavan kunnollisia kuusia ja Kombucha-kulttuurin johtaman new age -lahkon.


Luonnollinen näytelmä on dantelainen matka, jossa paratiisin ja helvetin erottaa toisistaan se, miten hyvin kukin laji sopeutuu ihmisen aiheuttamaan hävitykseen. Ulla Donner kuvaa riemastuttavan satiirin keinoin sekä ympäristötuhoa että usein surkuhupaisia yrityksiämme käsitellä sitä.*





Tämä sarjakuva ei ollut mieleeni. Sen kuvitus on jotenkin karua ja "rumaa". Väritys on mustaa, keltaista ja sinistä. Jotenkin se ei tuntunut kivalta. Synkkä ja masentava tunnelma vaikuttaa läpi koko sarjakuvan. Lisäksi hahmojen pohdinnat ja maisemat ovat myös aika masentavia. Kaikki tuntuvat pohtivan vain kuolemaa ja ovat pettyneitä itseensä tai toisiinsa.


Masentava. Synkkä. Ei minulle.







Ei kommentteja:

Lähetä kommentti