torstai 19. marraskuuta 2020

Milan Kundera: Olemisen sietämätön keveys

Alkuteos: Nesnesitelna lehkost byti (1983)
Kääntäjä: Kirsti Siraste
Ilmestymisaika: 1985 (ko.painos)
Sivumäärä: 390
Kustantaja: WSOY
ISBN: 9510130753
Muoto: Sid.
Sarjamerkintä: [Aikamme kertojia]
Peukku: q^^
Lukulistalta: 117

*Olemisen sietämätön keveys on neljän keski-eurooppalaisen, sijaansa etsivän ihmisen tarina. Se on myös rakkauskertomus, syvimpiä ja kauneimpia mitä koskaan on kirjoitettu.

Tomáš, prahalainen kirurgi ja naistenmies, rakastuu päätäpahkaa herkkään hauraaseen tarjoilijattareen Terezaan. Hän haluaa tytön mutta myös vapautensa, kaikki hänelle kertyneet ihanat naiset, joista tärkein on Sabrina, itsellinen taiteilija ja seikkailijatar.

Vuosi 1968 viskoo ihmiset maailmalle. Genevessä Sabina solmii suhteen Franziin, keski-ikäiseen, osallistuvan polven tiedemieheen, jonka idealismi ulottuu koko maailmaan.

Ihmiskohtalot kutoutuvat romaanissa kuvioksi, jonka moraaliset, intellektuaaliset, eroottiset ja poliittiset kosketuskohdat ovat ainutlaatuiset aikamme kirjallisuudessa.*



Ymmärrän miksi tästä kirjasta on puhuttu. Se on kiehtovalla tavalla kerrottu ja erikoinen.

Kertoja tunnustaa täysin keksineensä hahmot, mutta lukija unohtaa sen lukiessaan. Sen verran eläviltä hahmot tuntuvat. Heihin syntyy eräänlainen side, vaikka he ovatkin melko kaukana siitä, missä itse on. He tuntuvat paljailta, pelkistetyiltä. Ja siitä huolimatta heissä on monisävyisyyttä ja eroavaisuuksia, jotka tekevät heistä mystisiä.

Näiden ihmisten kautta kuvataan elämää vaikeina vuosina ja vaikeissa tilanteissa. He antavat kasvot ja tunteet vuosille ja kovalle elämälle. Mutta myös rakkaudelle, toivolle ja kärsimykselle. He ovat kukin tavallaan kiehtovia persoonia ja on jännittävää seurata, miten heidän tiensä risteävät toisiaan.

Tunteikas ja pohdituttava teos. Vaatii hitaampaa lukemista ja keskittymistä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti