sunnuntai 9. elokuuta 2020

Stephen King: Herääminen

Alkuteos: Revival (2014)
Kääntäjä: Ilkka Rekiaro
Ilmestymisaika: 2014 (ko.painos)
Sivumäärä: 304
Kustantaja: Tammi
ISBN: 9789513183820
Muoto: e-kirja (BookBeat)
Peukku:  ^^b
Lukulistalta: 82


*Uskallatko ummistaa silmäsi?


Riipivä romaani riippuvuudesta, fanatismista ja tuonpuoleisesta vie vääjäämättä kohti pelottavinta loppuratkaisua, mitä King on ikinä kirjoittanut.


Jamie-pojalla ja pikkukaupungin uudella pastorilla on salainen leikki: tinasotilaat. Idylli kuitenkin rikkoutuu kun pastorin elämä saa yhtäkkiä kauhistuttavan täyskäänteen ja hänet karkotetaan kaupungista. Vuosikymmeniä myöhemmin Jamie kohtaa pastorin uudelleen. Karismaattisesta miehestä on tullut kyseenalaisia keinoja käyttävä ihmeparantaja, herättäjä. Hän lupaa auttaa huonossa jamassa olevaa Jamiea, kunhan Jamie suostuu paholaistakin pirullisempaan sopimukseen.


Yhdysvaltalainen Stephen King (1947) on maailman tunnetuimpia kirjailijoita. Hän julkaisi esikoisteoksensa Carrie vuonna 1974 ja on sen jälkeen kirjoittanut yli 50 kirjaa. Hänen teostensa pohjalta on tehty lukuisia televisiosarjoja ja elokuvia.*




Herääminen on taattua Kingiä. Se on jännittävä, viihdyttävä sekä myös yllättävä. Ainakin joiltain osin. Se on myös kerrottu kertojan muisteluina. Joten luvassa on satunnaisia viittauksia tuleviin tapahtumiin, jotka paljastuvat lukijalle vasta myöhemmin. Koska kertoja on myös ja vain ihminen, on kerronta polveilevaa ja joskus “epätäydellistä”. Siinä piilee kuitenkin osa tekstin viehätyksestä.


Tällä kertaa kertojana toimii Jamie. Jamie on kasvanut isossa perheessä. Hän on kasvanut uskossa. Mutta koska maailma on kovaa ja julmaa, karisevat iän myötä lapsuuden uskomukset ja Jamie joutuu melkoiseen syöksykierteeseen. Josta hänet kuitenkin pelastetaan. Mutta millaisella hinnalla? Onko pastori, jota Jamie poikana ihaili, aivan sitä miltä näyttää? Miksi ja miten tuo kummallinen mies käyttää sähköä… 


Jännittävä. Koukuttava. Pelottava. Etenkin siinä mielessä, miten lähelle kaikki tulee omaa aikaamme.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti