sunnuntai 29. tammikuuta 2023

Michael Katz Krefeld: Syvyyteen

Alkuteos: Dybet (2016)

Kääntäjä: Päivi Kivelä

Ilmestymisaika: 2017 (ko.painos)

Kustantaja: Like

Sivumäärä: 373

ISBN: 9789520116200

Muoto: e-kirja (Storytel)

Sarjamerkintä: Ravn #4

Peukku: q^^



*Hyytävän jännittävä Ravn-sarja jatkuu.


Kauan sitten kaksi koulupoikaa tappoi pikkutytön. Pojat tuomittiin eri nuorisovankiloihin, ja vapaaksi päästyään he aloittivat uuden elämän todistajansuojeluohjelmassa. He eivät pitäneet mitään yhteyttä toisiinsa.


Kymmeniä vuosia myöhemmin rikosetsivä Thomas Ravnsholdt kohtaa piinatun miehen. Mies epäilee, että viimeaikaisten veritekojen takana on hänen rikostoverinsa menneisyydestä. Hän haluaa pysäyttää koulukaverinsa ennen kuin tämä tekee jotain todella pahaa. Ravn imeytyy mukaan karmaisevaan tarinaan, joka alkoi kauan sitten pikkutytön kuolemalla.*



Minusta alkaa tuntumaan, että kirjailija sarjan edetessä mässäilee enemmän ja enemmän julmuuksilla. Sen verran raaka on tämän kirjan lähtötilanne ja sen verran kamalia rikoksia tehtään tämän aikana, että en suosittele herkille. Itse en ole sieltä herkimmästä päästä, mutta nyt alkaa itseäkin jo ällöttämään. Haluaisin kuitenkin kovasti tietää, onnistuuko Ravn sittenkin, jotenkin selvittämään Evan murhan.


Syvyyteen on teos, jossa kritisoidaan myös poliisin toimia. Kuinka isot pamput haluavat aina näyttäytyä vain hyvässä valossa ja ovat joskus valmiit riskeeraamaan myös toisten ihmisten henkiä saavuttaakseen omat tavoitteensa. Varsinkin, jos kyseessä olevan ihminen on tuomittu jostain rikoksesta.


Minusta oli kamala lukea sitä, miten ihmisen elämä voi sortua kasaan. Miten edes todistajansuojeluohjelma ei onnistu pitämään ihmisiä turvassa tai takaamaan muiden turvallisuuden. Kuinka lapset ja nuoret, jotka joutuvat järjestelmän hampaisiin voidaan jauhaa palasiksi sen "suojissa". Kamalaa. Muuta en osaa sanoa.


Jos kestää julmuuksia ja kamaluuksia, on Ravn silti edelleen toimiva paketti tutkimuksia, ystävyyttä ja salaisuuksia. Se on vauhdikas ja nopeatempoinen. Joskus jopa liiallisuuksiin asti. Henkilöhahmoissa tapahtuu välillä myös todella nopeita muutoksia, jotka eivät oikein vaikuta luonnollisilta.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti