Alkuteos: The Tattooist of Auschwitz (2017)
Kääntäjä: Pekka Tuomisto
Lukija: Markus Niemi
Ilmestymisaika: 2019 (ko.painos)
Kustantaja: Aula & Co
Kesto: 6h 54min
ISBN: 9789527269725
Muoto: e-äänikirja
Peukku: q^^
Lukuhaaste 2025: 37. Kirjailija on maasta, jossa haluaisit käydä (10/50)
Sopisi lukuhaasteeseen 2025 ainakin: 4, 9, 24, 26, 31, 42 ja 44
*Lale Sokolov on Auschwitz-Birkenaun keskitysleirin vanki, joka saa tehtäväkseen tatuoida numerot toisten vankien käsivarsiin. Työ leirin tatuoijana tarkoittaa, että Lale on muihin vankeihin nähden varsin turvassa. Leirillä Lale todistaa kauheita tapahtumia – mutta myös urheita tekoja ja myötätuntoa. Oman henkensä uhalla käyttää asemaansa auttaakseen muita vankeja. Vuonna 1942 Lale kohtaa tatuointijonossa uuden vangin, Gitan, ja rakastuu saman tien. Lale vannottaa Gitaa pysymään hengissä, jotta he voisivat mennä naimisiin.
Auschwitzin tatuoija on tositarinaan perustuva romaani slovakialaisen Lale Sokolovin vaiheista ja uskomattomasta selviytymisestä Auschwitz-Birkenaun tuhoamisleirillä. Se on henkilökohtainen selviytymistarina ja kertomus toivosta, rakkaudesta ja rohkeudesta sekä pysäyttävä kuvaus yhdestä maailmanhistorian kammottavimmista ajanjaksoista.
Kirjailija ja käsikirjoittaja Heather Morris on kotoisin Uudesta-Seelannista ja asuu nykyään Australiassa. Vuonna 2003 hänelle esiteltiin iäkäs herrasmies, jolla ”saattoi olla kertomisen arvoinen tarina”. Päivä jona hän tapasi Lale Sokolovin muutti heidän kummankin elämän. Heidän ystävyytensä kasvaessa Lale lähti itsetutkistelun matkalle ja uskoi Heatherille elämänsä syvimmät yksityiskohdat holokaustin ajalta. Heather kirjoitti Lalen tarinan ensin elokuvakäsikirjoitukseksi ja muokkasi siitä esikoisromaaninsa Auschwitzin tatuoija.*
Rauhalliseen ja varsin maltilliseen sävyyn kerrottu tarina keskitysleiristä ja sieltä selviytyneistä. Ihmiskohtalot esitetään tasaisesti. Heidän ilonsa ja surunsa, pienet toivonsa ja suuret pelkonsa. Tämä tarina on herkkä ja kerrottu kunnioittavaan sävyyn. On uskomatonta mitä kaikkea ihmiset ovat joutuneet kestämään ja mitä kaikkea jotkut ovat tehneet. Tosin, eikös jokainen meistä tee mitä vain selviytyäkseen?
Tämä kirja ei retostele tai makeile hirveyksillä. Jos kaipaa suurta draamaa ja ylitsepursuavia tunteita, ei kannata tarttua tähän.
Niemi lukee mukavasti.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti