maanantai 19. heinäkuuta 2021

Anneli Kanto: Rottien pyhimys

 

Alkuteos: Rottien pyhimys (2021)

Lukija: Erja Manto

Ilmestymisaika: 2021 (ko.painos)

Kesto: 12h 6min

Kustantaja: Gummerus

ISBN: 9789512423750

Muoto: e-äänikirja (BookBeat)

Peukku: q^^

*Vereväkielinen romaani Hattulan Pyhän Ristin kirkon maalaamisesta 1500-luvulla. Keitä olivat maalarit, jotka koristivat Suomen keskiaikaisia kirkkoja pyhimysten ja Raamatun kertomusten kuvin? Miten he maalasivat, mitä he tavoittelivat, mitä ajattelivat?

Hattulan kirkon maalaaminen on valtava urakka. Jotta työ valmistuisi ajoissa, maalareiden on pakko pestata ryhmäänsä omituisena pidetty tyttö, Pelliina, koska hän osaa piirtää. Kirkko, työtoveruus ja kesä mullistavat kaikkien elämän.

Hersyväjuoninen tarina perustuu sekä tunnettuun että kuviteltuun historiaan ja kuvaa kiehtovasti keskiaikaisen kirkon maalaamista sekä kyläyhteisön silmäätekeviä ja rahvasta.*



Rottien pyhimyksessä seurataan Hattulan kirkon maalaamisurakkaa useamman henkilön kantilta. Ääneen pääsevät niin erikoinen Pelliina, kylän pappi ja muutama muukin. Henkilöiden eroavaisuudet tuovat hienosti esiin oman aikansa ihmisten maailmaa. Heidän huomioissaan ja kertomissaan asioissa huomaa sen, miten oma asema yhteisössä vaikuttaa jokaiseen. Kertojan vaihdokset toimivat hyvin ja ne luovat mukavan jännitteen tapahtumiin.

Kirja kuvaa ihmisten arkea, sen yksittäisiä tapahtumia ja perinteistä elämänmenoa. Samaan syssyyn on kuitenkin laitettu hienosti yksityiskohtia ja kerrottu historiallisia asioita. Lukija/kuuntelija oppii samalla myös kristillisestä pyhimysperinteestä ja maalareiden työstä.

Kannon tyyli kirjoittaa on värikäs ja kuvaileva. Tekstissä on huumoria ja kirjailija leikittelee mukavasti kielellä. Lukijana Manto tekee hyvän työn.

1 kommentti: