maanantai 12. heinäkuuta 2021

Katarina Wennstam: Jengi

 

Alkuteos: Gänget (2017)

Kääntäjä: Liisa Pöntinen

Lukija: Anja Meripirtti

Ilmestymisaika: 2021 (ko.painos)

Kesto: 9h 25min

Kustantaja: Otava

ISBN: 9789511397304

Muoto: e-äänikirja (BookBeat)

Peukku: q^^

*Kaveriporukan törkeä teko paljastuu vuosikymmenten kuluttua, eikä yksikään osallisista voi enää väistää vastuuta.

Miehet ovat nyt aikuisia, nousseet asemiin, heillä on urat, vaimot ja lapset. Mutta he tapaavat toisiaan yhä, saman lähiön kaverit, jotka aikoinaan muodostivat Jengin. Sitten yksi heistä katoaa. Mitä tapahtui ravintola Fåfängassa kauniina kesäiltana, melkein kaksikymmentä vuotta sitten?

Asianajaja Shirin Nouri joutuu silmittömän someraivon kohteeksi tutkiessaan miehisen ryhmäpaineen ja häpeän sävyttämää tapausta rikoskomisario Charlotta Lugnin kanssa, joka on palannut töihin sairauslomansa jälkeen. Wennstam iskee jälleen suoraan miehisen vallankäytön ytimeen.*



Jengissä tapahtumat liikkuvat kahdella aikatasolla. Nykyajassa seurataan tapahtumia useamman henkilön kantilta. Yksi on rikoskomisario Charlotta, joka valottaa poliisin kantaa tapahtumiin. Toinen on Shirin, joka on liittyy käsillä olevaan tapaukseen nuoruuden kaveruuden sitein. Shirin joutuu myös taistelemaan julkisuuden mukanaan tuomien ongelmien kanssa: hän on nainen ja vielä toisen sukupolven maahanmuuttaja. Siinä on jo paljon aineksia vihapuheisiin ja rasistisiin kommentteihin. Lisäksi tapahtumia tarkkaillaan myös vanhan “jengin” poikien kautta. Menneissä tapahtumissa käydään läpi yhden kohtalokkaan illan tapahtumia hetki hetkeltä…

Kirjan idea vaikutti mielenkiintoiselta ja jännittävältä. Toteutus ei kuitenkaan ollut lopulta minun mieleeni. Henkilöhahmot eivät oikein jaksa innostaa ja vaikka kirjan sanoma naisasiansuhteen on tärkeä ja merkityksellinen, se jotenkin tuntuu “ampuvan yli”. Se vie huomion murhasta ja sen selvittämisestä. Tasapaino ei valitettavasti toimi.

En ole varma, mutta ehkä olisin pitänyt kirjasta enemmän luettuna kuin kuunneltuna. Meripirtillä on nimittäin jännä tapa lukea. Minun korviini se on aavistuksen “suhahtava”, joka hieman häiritsi omaa kuuntelukokemustani.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti