torstai 29. heinäkuuta 2021

Sylvain Neuvel: Tulevaisuuden historia

 

Alkuteos: A History of What Comes Next, Take Them to the Stars, Book 1 (2021)

Kääntäjä: Hanna Saari

Ilmestymisaika: 2021 (ko.painos)

Sivumäärä: 213

Kustantaja: Otava

ISBN: 9789511390459

Muoto: e-kirja (BookBeat)

Sarjamerkintä: Matkalla tähtiin #1

Peukku: ^^b

*Tummanpuhuva satiiri naisista, jotka mahdollistavat kehityksen, ja miehistä, jotka yrittävät pysäyttää heidät.

Mian perhe on muokannut ihmiskunnan historiaa yli 99 sukupolven ajan. Ihmishenki on ollut halpa, kun päämääränä on ollut avaruus. Mian tehtävä on salakuljettaa Wernher Von Braun natsi-Saksasta amerikkalaisten käsiin ja varmistaa avaruusvarustelun tulevaisuus. Apua tarvitsevat myös venäläiset, jotta suurvaltojen välinen jännite onnistuu lopulta saattelemaan ihmisen tähtiin.

Mian perhe ei ole kuitenkaan ainoa, joka yrittää vaikuttaa historian kulkuun. Armoton vihollinen seuraa kannoilla jatkuvasti. Keitä Mian perhe on ja mistä he tulevat? Entä keitä ovat heitä jahtaavat miehet?*



Neuvelin tyyli kirjoittaa on tarttuva. Hänen tarinansa soljuu eteenpäin aina kunkin kertojan ajatuksina, joiden väliin on laitettu mukaan vuoropuhelua. Kerronta on siten todella vauhdikas. Minut se ainakin nappasi mukaansa heti ensimmäiseltä sivulta alkaen.

Tulevaisuuden historiassa seurataan tapahtumia useamman kertojan kautta. Enimmäkseen äänessä ovat Mia ja hänen äitinsä Sarah, Kibsun naiset. Mukana on myös muutama välinäytös, jotka avaavat näiden naisten noudattamien sääntöjen maailmaa. Ne ovat mielenkiintoisia ja näkökulmaa avartavia kokonaisuuksia.

Kirjassa seuraillaan mukavasti todellisia tapahtumia, joihin kirjailija on laittanut kirjan henkilöt “osallisiksi”. Kertomus herää henkiin. Etenkin jos ja kun jaksaa tutustua kirjan lopussa olevaan tekstiin, jossa käydään pikaisesti lävitse muutamia faktoja. Kirjan lopussa on myös soittolista.

Tulevaisuuden historia on jännittävä kertomus naisista, jotka pyrkivät muuttamaan maailmaa varjoista. He eivät saa herättää liikaa huomiota. He eivät saa jäädä kiinni. Ja heidän täytyy viedä ihmiskunta tähtiin. Näin ollen kirjan tapahtumissa seurataan sitä, miten ja kuinka suurvaltojen kilpajuoksu rakettiteknologiassa etenee. Jännittäväksi kirjan tekee myös se, että lukija oppii kokoajan lisää Kibsusta, joka ei todella edes itse tiedä itsestään kaikkea. Lukiessa herääkin monia kysymyksiä, joista läheskään kaikkiin ei vielä saada vastauksia.

Suosittelen kirjaa hyvän ja vauhdikkaan scifin ystäville, sekä heille, jotka pitävät vaihtoehtohistorioista.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti