perjantai 2. heinäkuuta 2021

Daniel Defoe: Ruttovuosi

 

Alkuteos: A Journal of the Plague Year (1722)

Kääntäjä: Seppo Loponen

Lukija: Seppo Pietikäinen

Ilmestymisaika: 2021 (ko.painos)

Kesto: 10h 49min

Kustantaja: Saga Egmont

ISBN: 9788726640618

Muoto: e-äänikirja (BookBeat)

Peukku: q^^

*On vuosi 1665. Rutto on saapunut Lontooseen. Paikallinen satulakauppias on kahden vaiheilla - pitäisikö hänen paeta kaupungista vai jäädä sinne? Lopulta satulakauppias päättää jäädä, mutta hän joutuu todistamaan niin tuttujen kuin tuntemattomienkin traagisia sairastumisia ja kuolemia. Kaupunki yrittää kaikkensa, jotta tauti ei leviäisi, mutta turhaan. Ihmiset hakevat turvaa uskonnoista ja puoskareista. Kuolleiden asunnot ryöstetään. Massatyöttömyys uhkaa. Onko kaupungilla minkäänlaisia mahdollisuuksia selvitä taudista, joka on kuin suurempien voimien lähettämä kirous?

Ruttovuosi” on Daniel Defoen kauhua tihkuva 1700-luvulla julkaistu romaani, joka on pelottavan ajankohtainen 2020-luvun alussa.

Daniel Defoe (1660-1731) oli englantilainen kirjailija, joka työskenteli myös toimittajana. Hän julkaisi esikoisromaaninsa “Robinson Crusoen” 59-vuotiaana vuonna 1719. Menestysromaani perustunee merenkulkija Alexander Selkirkin tapaukseen. Muita Defoen tunnettuja romaaneja ovat “Kapteeni Singleton” sekä “Moll Flanders”.*



Ruttovuoden aihe on pelottavan ajankohtainen. Tarinasta löytyy monia yhtäläisyyksiä nykyisyyteen. Ei ole ihminen yhtään viisastunut noista ajoista. Yhä ihmiset tekevät tyhmyyksiä joko pelosta tai ajattelemattomuuttaan. Osa aivan varmasti siksikin, ettei heitä vain kiinnosta. Tai he luottavan Herran huomaan.

Kirja on melko “karu” kuvaus vuodesta, jolloin rutto riehui. Väliin kirjassa kerrotaan tapahtumista. Väliin luetellaan listamaisesti kuolinlukuja. Teos on paikoitellen lähes dokumenttimainen. Se kuvaa tapahtunutta melko intohimottomasti. Sitä voisi sanoa jopa tylsäksi.

Verkkainen. Toteava. Paikoitellen järkyttävä.

Lukijana Pietikäinen on rauhallinen ja tasainen. Hänen ääntään on miellyttävä kuunnella. Saattaa kuitenkin alkaa nukuttamaan, sillä kirjassa on monia “tylsempiä” jaksoja.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti