tiistai 20. heinäkuuta 2021

Mila Teräs: Amiraali

 

Alkuteos: Amiraali (2020)

Lukija: Anssi Niemi

Ilmestymisaika: 2020 (ko.painos)

Kesto: 3h 37min

Kustantaja: Otava

ISBN: 9789511373308

Muoto: e-äänikirja (BookBeat)

Peukku: q^^

*Miksi aina pitää valita, onko poika vai tyttö?

Niilon miehisyyden päällä on aina ollut vähintäänkin ripaus glitteriä. Kun lapsuuden suojaava kotelo murtuu, 17-vuotiaalla vastassa ovat kysymykset: Kuka mä olen? Mistä mä pidän?

Tuppukylässä jokaisen pitää mahtua tiukasti omaan lokeroonsa. Olla joko-tai, ei missään tapauksessa sekä-että. Mutta miksi ei voisi valita kaikkea: parransänkeä ja satiinihametta, tyttöjä ja poikia, haurasta ja vahvaa? On onneksi ihmisiä, joille Niilo voi näyttää sisimpänsä loisteen.

Vahva ja ilmava romaani liukenevista sukupuolirajoista.*



Teräksen kirja leikkii tyyleillä. Väliin se on nuoren miehen ajatuksia, väliin kertomusta tapahtumista ja väliin taas kahden ihmisen välistä viestien vaihtoa. Näistä yhdistelmistä rakentuu raikas tarina, jossa tärkeintä on yrittää olla oma itsensä.

Niilo on kuin kuka tahansa. Hän on nuori, joka yrittää löytää itsensä ja samalla hakee myös yhteisön ja ympäristön hyväksyntää. Mutta samalla Niilo on erilainen. Hän ei halua eikä voi kuulua vain yhteen lokeroon. Hän on kuin perhonen. Hän koteloituu ja kuoriutuu… Miksi? Toivottavasti siksi, millaiseksi hänen kuuluukin.

Ei ole helppoa olla erilainen. Eikä kaikkien ole helppo hyväksyä toisen erilaisuutta. Ei, vaikka kuinka rakastaisi tai välittäisi toisesta. Amiraalissa tämän havaitsevat monet. Niin Niilo itse, kuin hänen läheisensäkin.

Hyvä tarina nuoren tiestä ja itsensä löytämisestä. Erilaisuudesta. Ystävyydestä. Mahdollisuuksista.

Niemi lukee ja tulkitsee tekstiä hyvin. Hänen äänensä toimii Niilona.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti