sunnuntai 23. helmikuuta 2020

Alice Hoffman: Punainen puutarha

Alkuteos: The Red Garden (2011)
Kääntäjä: Raimo Salminen
Ilmestymisaika: 2012 (ko.painos)
Sivumäärä: 292
Kustantaja: Gummerus
ISBN: 978-951-20-8910-9
Muoto: Sid.
Peukku: q^^
Lukulistalta: 19


*Blackwellin kaupungissa Massachusettsissa on puutarha, jossa kasvaa ainoastaa punaisia kasveja. Kerrotaan, että puutarhasta voi löytää totuuden, jos sitä vain osaa ja uskaltaa etsiä.


Urhea Hallie Brady päätyy aviomiehensä kanssa juuri tuolle kohtaa Amerikkaa etsiessään omaa maapalaa, jolle asettua. Sinne, ankeriaita tulvillaan olevan joen rantaan, he päättävät perustaa kotinsa. Näin syntyy Blackwellin kylä. Ensin mustakarhuja on enemmän kuin puita, mutta pikkuhiljaa kylä kasvaa, ja seuraavat sukupolvet syntyvät jo paljon suurempaan kaupunkiin.


Hallie Bradyn jälkeläiset rakastavat, vihaavat, perustavat perheitä, jäävät yksin, jättävät kaupungin taakseen ja palaavat taas takaisin. Vanhat tarinat elävät kaupunkilaisten mielessä: hukkuneen pikkutytön kerrotaan vieläkin vaeltavan joen rannalla, ja asukkaat puhuvat edelleen muukalaisesta, joka saapui kylään sinä vuonna, kun kesä ei tullut ollenkaan.*





Hoffman osaa kirjoittaa. Hänen tekstinsä on luettavaa ja kiinnostavaa. Hän hallitsee mielenkiintoisten henkilöhahmojen luomisen ja tarinoissa on inspiroiva sävy. Tämä kirja koostuu useista lyhyistä tarinoista, joissa seurataan Blackwellin asukkaiden elämää. Sukupolvi seuraa toisiaan ja menneet vaikuttavat nykyisyyteen. Koska tekstit ovat lyhyitä, ei henkilöhahmoihin ehdi syntyä suuria suhteita. Ja koska heitä on paljon, oli ainakin minulla vaikeuksia välillä yhdistää hahmoja toisiinsa. Esimerkiksi välistä en ollut tajuta, että joku aikaisempi hahmo olikin nykyisen päähenkilön äiti.


Kaunis kuvaus yhden kaupungin elämästä ja mystisistäkin tapahtumista. Ehkä kuitenkin hieman tylsähkö.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti