tiistai 30. huhtikuuta 2024

Ilkka Auer: Kymnaasi

Alkuteos: Kymnaasi. Agnes af Forsellesin Kymnaasi orvoille ja hyljeksityille tytöille (2019)

Lukija: Marja Valkama

Ilmestymisaika: 2019 (ko.painos)

Kustantaja: Haamu

Kesto: 9h 24min

ISBN: 9789527100929

Muoto: e-äänikirja (Nextrory)

Sarjamerkintä: Kymnaasi-sarja #1

Peukku: q^^

Lukuhaaste 2024: 20 Kirjan on julkaissut pieni kustantamo (31/50)

Sopisi lukuhaasteeseen 2024 ainakin: 1, 2, 7, 9, 14, 16, 32 ja 42



*Sofia on orpo, onneton ja yksin. Oudot sattumukset johdattavat hänet metsän keskellä sijaitsevaan salaperäiseen sisäoppilaitokseen. Agnes af Forsellesin Kymnaasi orvoille ja hyljeksityille tytöille on paikka, jossa todellisuuden rajat hämärtyvät.


Sofia tutustuu Kymnaasin kiehtovaan historiaan ja sen erikoislaatuisiin asukkaisiin, Muusaan, Sointuun, Avelineen ja kiehtovaan Lydiaan. Sofia löytää Kymnaasista kodin ja paikkansa maailmassa, joka on paljon mystisempi kuin voisi kuvitellakaan.


Kun pimeät voimat uhkaavat Kymnaasia, Sofia tajuaa, että hän voi menettää kaiken. Ja siihen hän ei enää suostu. Mutta onko Sofia valmis kohtaamaan pahuuden silmästä silmään?*





Minua henkilökohtaisesti yllätti miten synkkiä polkuja kirja kulkee. Kaikilla tytöillä on taakkanaan raskasta menneisyyttä. He ovat voineet karata, heitä on voitu pahoinpidellä, he ovat voineet yrittää itsemurhaa. Tai joissain tapauksissa, he ovat myös voineet jo kuolla. Tämä on mahdollista, sillä Kymnaasi sijaitsee rajalla, elämän ja kuoleman välimailla. Sijainti tuo mukanaan omia tummia sävyjään, joten kaikkein herkimmille lukijoille tämä kirja ei ole.


Kymnaasin ideana on toivo. Miten kaltoinkohdellut nuoret voivat omilla toimillaan koettaa helpottaa muiden väärinkohdeltujen elämää. He kouluttautuvat siihen ja auttavat aina pientä ryhmää kerrallaan. Heillä on kuitenkin myös voimakkaita vihollisia omien henkilökohtaisten taakkojensa lisäksi. Onneksi heillä on toisensa ja joukko yllättäviä kykyjä käytössään.


Maailma on luotu kiintoisasti ja jännittävästi. Se yllättää ja aukeaa hienosti vähitellen kaiken tullessa Sofialle tutummaksi ja tutummaksi. Joissain paikoissa salailu on tosin myös ärsyttävää ja jotkut asiat paljastuvat hivenen liian marysue-maisesti. Pidän siitä, miten magia ja supernaturaali on tuotu osaksi meidän nykymaailmaamme ja sen ongelmia.


Kirjan henkilöhahmoissa on väriä ja valintaa. Persoonia on monta, joten valinnanvaraa lempihahmosta on. Itse en pitänyt siitä, että monet Kymnaasin "henkilökunnasta" on nimetty heidän ominaisuuksiensa tai tehtäviensä mukaan. Tälläisiä ovat esimerkiksi Sokea ja Sijaiskärsijä. Kuvaavia nimiä, mutta jotenkin kamalan tunteettomia.


Hyvin alkava nuortenkirjasarja, jossa käsitellään yksinäisyyttä, rankkoja elämänkokemuksia ja avun antamisen tärkeyttä, vaikka se avunanto olisi vain ystävällinen kädenpuristus tai halaus. Joskus sekin voi pelastaa hengen!


Valkama lukee minun makuuni ehkä aavistuksen laiskanpuoleisesti.

maanantai 29. huhtikuuta 2024

Melanie Orenius & Laura Porola: Breathe

Alkuteos: Breathe : niinku hengitä (2024)

Kuvittaja: Ulla Donner

Teksti: Melanie Orenius & Laura Porola

Ilmestymisaika: 2024 (ko.painos)

Kustantaja: SKS Kirjat

Sivumäärä: 103

ISBN: 9789518585407

Muoto: Nid.

Peukku: q^^



*Miten taidemuseossa saa olla? Miksi siellä on niin paljon sääntöjä? Onko oma tulkinta teoksesta oikeanlainen?


Parhaat ystävät Lumi ja Niki matkustavat Helsinkiin käymään taidemuseossa. He tulevat katsomaan Lumin vanhemman serkun teosta, joka on valittu (vau!!) mukaan näyttelyyn. Serkku ei vaan ole suostunut kertomaan, miltä teos näyttää. Matkallaan ystävykset tutustuvat taidemuseoon ja pohtivat, mikä museo ylipäätään on. Onko nykytaide muutakin kuin outoja videoita, ja mitä tapahtuu, jos museossa ottaa päikkärit? Löytävätkö Lumi ja Niki ikinä serkun teosta maailmanlopun hevosten ja kummallisten performanssien keskeltä?


Nuoria halutaan museoihin, mutta ovatko museot paikkoja joihin nuoret haluavat mennä? Miltä aikuisten museomaailma näyttää teinien silmin? Yhteistyössä Amos Rexin kanssa toteutettu sarjakuvakirja on suunnattu varhaisteineille. Tarinan kohtaukset ovat inspiroituneet oikeista tilanteista.*




Yläkouluikäisistä ylöspäin ihan kaikille sopiva sarjakuva, jonka aikana on museoissa käynti. Tässä kaksi nuorta vaeltaa Amos Rexiin ja ihaillessaan taidetta oppii museokäyttäytymisen saloja. Mukana on huumoria ja kivoja vitsejä. Sekä mukavasti tietoa. Hankalampia sanoja ja termejä on selitetty lopussa.


Kuvitus ja värit ovat vahvat. Kaikkien makuun ei vihreä/musta/violetti sovi, mutta jos sen kestää, niin kokonaisuus on ihan kiva.


sunnuntai 28. huhtikuuta 2024

Emily St. John Mandel: Asema 11

Alkuteos: Station Eleven (2014)

Kääntäjä: Aleksi Milonoff

Lukija: Krista Putkonen-Örn

Ilmestymisaika: 2022 (ko.painos)

Kustantaja: Tammi

Kesto: 11h 42min

ISBN: 9789520439996

Muoto: e-äänikirja (Nextrory)

Peukku: ^^b

Lukuhaaste 2024: 27. Kirja kertoo jälleenrakentamisesta (30/50)

Sopisi lukuhaasteeseen 2024 ainakin: 1, 7, 9, 14, 21, 29, 31, 33, 35 ja 41



*Kun pelkkä selviytyminen ei riitä.


Kaunis ja kaihoisa romaani inhimillisyyden ja taiteen merkityksestä tragedian keskellä.


Kirsten on vasta lapsi, kun tappava virus saapuu Pohjois-Amerikkaan eikä mikään ole enää ennallaan. 20 vuotta myöhemmin hän on osa teatteriseuruetta, joka kiertää esittämässä Shakespearea pandemiasta selviytyneille. Mutta maailma on edelleen rauhaton paikka, ja pian teatteriseurue joutuu huomaamaan, ettei edes yhteiskuntajärjestyksen romahtaminen ole parantanut ihmisiä vallanhimosta. Asema 11 kuljettaa lukijaa taiturimaisesti läpi vuosien ja yhteen kietoutuvien ihmiskohtaloiden. Haikea mutta myös hellä tarina ei saa pelkäämään maailmanloppua vaan arvostamaan jokapäiväisen elämän suloa.


Emily St. John Mandel (s. 1979) on kanadalainen kirjailija, joka on ollut ehdolla muun muassa National Book Award- ja PEN/Faulkner Award -palkintojen saajaksi. Yli kolmellekymmenelle kielelle käännetty ja muun muassa Arthur C. Clarke Award- ja Toronto Book Award -palkinnot saanut Asema 11 on hänen kiitetyin romaaninsa. Kirjaa on myyty yli 1,5 miljoonaa kappaletta ja siitä on tehty myös tv-sarja. Mandel asuu New Yorkissa.*



Asema 11 seuraa useampien ihmisten elämää nykyisyydessä sekä menneisyydessä. Rajana toimii maailmanlaajuiden pandemia, joka lyhyessä ajassa pyyhkäisi suuren osan ihmiskuntaa mennessään. Kaiken keskipisteenä tuntuu olevan näyttelijä, Arthur, jonka elämään muut liittyvät tavalla tai toisella. Osa on hänen ystäviään, osa vaimoja, osa ihmisiä, jotka ovat vain sattuneet hänen tielleen. Kerronnan polut liikkuvat sujuvasti menneen ja nykyisyyden välillä. Tarina kertoo miten ja mitä tapahtui ennen pandemiaa. Ja siitä, miten ihmiskunta on rakentanut vähitellen itseään uudelleen sen jälkeen.

Kokonaisuus on kiinnostava. Minun makuuni henkilöhahmoja on hivenen liikaa. Tai ehkä osuvampaa olisi sanoa, että heillä on myös hyvin hämääviä nimiä. Välillä tuntuu hankalalta pysyä perässä kuka on kukin ja miten hän liittyy toisiin henkilöihin. Hypintä eri henkilöiden ja eri ajan välillä pitää lukijan/kuuntelijan virkeänä ja sen kanssa saa olla tarkkana.

Hieno tarina ihmisten kyvystä muuttua ja sopeutua.

Purkonen-Örn lukee hyvin.

lauantai 27. huhtikuuta 2024

Matti Hagelberg: Suomaan kansan muinaisusko

Alkuteos: Suomaan kansan muinaisusko (2023)

Ilmestymisaika: 2023 (ko.painos)

Kustantaja: WSOY

Sivumäärä: 56

ISBN: 9789510497982

Muoto: Sid.

Peukku: q^^



*Huipputekijän uusi nelivärisarjakuva!


Arvostetun sarjakuvataiteilijan uutuus Suomaan kansan muinaisusko on maailman myyteistä ammentava, kieli poskessa kerrottu tarina suomaalaisten juurista.


Kun suomaalaisten kantaäiti Ämmä kohtasi Kivisilmäjumalan, hänen kansansa oppi puhumisen taidon. Niin asiat voitiin nimetä, tuli valjastettiin ihmisten palvelukseen ja suomaalaisten vaellus kohti myyttistä Kotoa alkoi...


Suomaan kansan muinaisusko on itsenäinen esiosa Matti Hagelbergin suurteokselle Läskimooses, jonka Suomen kirjataiteen komitea valitsi vuoden 2021 kauneimmaksi kirjaksi. Vanhojen sanomalehtisarjakuvien innoittama, tyyliltään iloisen vinksahtanut kalevalaishenkinen sarjakuvakertomus on ilmestynyt osittain Kirkko ja kaupunki -lehdessä 2018–2019.


Matti Hagelberg (s. 1964) on graafinen suunnittelija ja sarjakuvataiteilija, joka tunnetaan raapekartongille toteutetuista, kunnianhimoisista sarjakuvistaan. Hänet on palkittu Puupäähatulla, Lempi Grand Prix'llä ja Suomi-palkinnolla.*




Minulle henkilökohtaisesti hivenen vaikeasti lähestyttävä teos. Toisaalta tämä on mielenkiintoinen. Se kertoo eräänlaista kansan syntyhistoriaa ja menneisyyttä. Erittäin paljon havaittavia inspiraationlähteitä löytyy ihan perisuomalaisesta muinaisuskosta ja Kalevalasta. On Ämmät ja vanhat jumalat, veljeskateudet ja tapojen synnyt... Se minkä minua "häiritsee" on toteutus.


Jokainen sivu on periaatteessa oma osansa tarinaa. Siinä kerrotaan yksi pätkä linkittyvissä tarinoiden ketjuissa. Käytetty kieli on vanhahtavaa ja murteellista. Minun makuuni tosin kankeaa. Kuvitus on pelkistettyä ja jotenkin rujoa. Värit vahvat ja niukat. Minun silmääni ei ollenkaan visuaalisesti miellyttävä.


perjantai 26. huhtikuuta 2024

Philippe Squarzoni: Homicide : the graphic novel. Part one

Alkuteos: Homicide, une année dans les rues de Baltimore (2016-2020)

Kääntäjä: ?

Ilmestymisaika: 2023 (ko.painos)

Kustantaja: First Second

Sivumäärä: 317

ISBN: 9781250624628

Muoto: Sid.

Sarjamerkintä: Homicide #1

Peukku: q^^

Huom: pohjautuu David Simonin romaaniin



*In 1988, journalist David Simon was given unprecedented access to the Baltimore Police Department’s homicide unit. Over the next twelve months, he shadowed detectives as they took on a slew of killings in a city where killings were common. Only the most heinous cases stood out – chief amongst them, the rape and murder of eleven-year-old Latonya Wallace. Originally published in 1991, Simon’s Homicide became the basis for the acclaimed television show Homicide: Life on the Streets and inspired HBO’s The Wire. Now, this true-crime classic is reimagined as a gritty two-part graphic novel series.*






Sarjakuvassa seurataan Baltimoren murharyhmän elämää. Käsitteillä on useampia eri tapauksia: nuoren tytön murha, poliisin murhayritys ja muita tapauksia. Tilanteet limittyvät ja lomittuvat ja keskiössä oleva tapaus vaihtuu välillä. Mukana on monia poliiseja joista useat myös muistuttavat toisiaan. Minulle oli hankala hahmottaa kuka on kuka. Ehkä kuvituksella on vaikutusta asiaan...

Sarjakuvan kuvitus on aika niukkaa ja karua. Värejä on käytetty vähän. Suurin osa on harmaata ja ruskean eri sävyjä. Punaista on korostettu välillä. Paikoitellen karuus menee jopa julmaksi... Ei ehkä herkimmille. Minulle sarjakuvan ruutujako oli myös paikoitellen haastava. Sen lukujärjestys nimittäin vaihtelee. Joskus luetaan normaalisti sivu sivulta, joskus taas poikki koko aukeaman.

Karua. Hienoa kerrontaa ja kiintoisia tapauksia. Pitänee lukea myös toinen osa.

torstai 25. huhtikuuta 2024

Toshikazu Kawaguchi: Ennen kuin kahvi jäähtyy

Alkuteos: コーヒーが冷めないうちに [Cohi ga samenai uchini] (2015)

Kääntäjä: Markus Juslin

Lukija: Vuokko Hovakka

Ilmestymisaika: 2024 (ko.painos)

Kustantaja: Bazar

Kesto: 6h 56min

ISBN: 9789523769144

Muoto: e-äänikirja (Nextrory)

Sarjamerkintä: Kahvia ja aikamatkailua #1

Peukku: ^^b

Lukuhaaste 2024: 2. Kirjassa tehdään taikoja (29/50)

Sopisi lukuhaasteeseen 2024 ainakin: 7, 13, 14, 16, 24 ja 43



*Jos voisit matkata ajassa taaksepäin, mitä tekisit toisin?


Japanilaisen Toshikazu Kawaguchin esikoisromaanissa Ennen kuin kahvi jäähtyy tokiolainen kahvila kääntää asiakkaidensa elämän ylösalaisin.


Syrjäisellä sivukujalla Tokiossa sijaitsee viehättävä kahvila Funiculì Funiculà, joka on tarjoillut tarkkaan valikoitua kahvilaatua asiakkailleen jo yli sadan vuoden ajan. Paikallisen legendan mukaan kahvila kuitenkin tarjoaa myös jotakin aivan muuta: mahdollisuuden matkustaa ajassa.


Yhden kesän aikana neljä ihmistä uskaltautuu istumaan tiettyyn pöytään ja tietylle tuolille toiveenaan tehdä aikamatka. Se ei kuitenkaan ole yksinkertaista, ja siihen liittyy monia sääntöjä. Tärkein niistä on, että aikamatka voi kestää vain niin kauan, kuin kahvi kupissa pysyy lämpimänä.


Toshikazu Kawaguchin kulttimaineeseen noussut esikoisteos on tunteikas, eriskummallinen, arvoituksellinen ja persoonallinen romaani, joka lämmittää lukijan sydäntä kuin kupillinen vastakeitettyä kahvia.


Ennen kuin kahvi jäähtyy on noussut BookTok-ilmiöksi ympäri maailmaa ja se on myynyt jo yli miljoona kappaletta.*



Viehättävä ja seesteinen tarina, joka koostuu oikeastaan neljästä eri matkasta halki ajan. Näitä kaikkia yhdistää kahvi, pieni kahvila ja sen sisäinen lämmin ilmapiiri. Kahvilan työntekijät ovat ystävällisiä ja asiansa osaavia. He houkuttelevat kauniisti esiin asiakkaiden parhaita puolia ja rohkaisevat heitä kohti valintaa - istuako tuoliin vai ei. Samalla he suojelevat halukkaita mahdollisilta riskeiltä ja vaaroilta. Näin on rakkautta etsivän naisen, vanhan pariskunnan kuin myös heidän itsensä laita.

Kukin tarina on kaunis ja jokaisessa on jotain koskettavaa. Ne henkivät hyvin japanilaista harmoniaa ja tapakulttuuria. Lukija viehättyy tapahtumista ja huomaa hymyilevänsä kuin vahingossa.

Hovakka lukee mukavasti.

keskiviikko 24. huhtikuuta 2024

Reima Mäkinen: Mantšuria

Alkuteos: Mantšuria : Mannerheimin tulikaste (2019)

Ilmestymisaika: 2019 (ko.painos)

Kustantaja: Kuvagrá

Sivumäärä: 272

ISBN: 9789519881218

Muoto: Sid.

Peukku: q^^



*Sarjakuvasovitus Mannerheimin päiväkirjasta Japanin sodassa

1904-1905 (Otava 1982, 2005). Sisältö on jaettu 14 lukuun.


Mannerheimin ura alkoi Venäjän armeijassa.


Pietarin ratsastuskoulun mallieskadroonan päällikkö kokee 37-vuotiaana olevansa pelkkä kabinettisotilas, jonka yksityiselämäkin on ajautunut umpikujaan. Gustaf Karlovitš Mannerheim päättää lähteä vapaaehtoisena Japanin sotaan. Venäläisupseerit pyrkivät sankoin joukoin Mantšuriaan edistääkseen uraansa, sillä tiedossa on helppo voitto. Aluksi Mannerheim keskittyy vaalimaan kuria ja hoitamaan omat tehtävänsä, mutta tappiot vetäytymistaisteluissa yllättävät. Venäjän armeijan tehottomuus paljastuu. Paroni saa tulikasteensa - ja alkaa selviytymistaistelu.


Vuoden 1905 tapahtumat johdattavat lukijan Mannerheim-myytin alkulähteille. Paluu sodasta ja urotekojen maine saivat aikaan sen, että Mannerheimiin alettiin kiinnittää yleisesti huomiota Suomessa.


Mannerheimin kokeman subjektiivisen osuuden lisäksi Aasiassa käytyä sotaa taustoittavat kirjan kuvitetut alku- ja jälkikirjoitukset. Sarjakuvaan sisältyy useita tekijän laatimia karttoja. Kirjassa on myös sanasto ja henkilöhakemisto, jotka auttavat syventymään sotatapahtumiin.


Kuvittaessaan Mannerheimin päiväkirjaa Reima Mäkinen perehtyi aiheeseen liki kymmenen vuoden ajan. Sarjakuvaromaani syntyi aikalaiskuvausten, valokuvien ja rintamakirjeiden avittamana.*




Mäkinen on ottanut harteilleen melkoisen työn. Mannerheimin päiväkirjojen kuvittamisen. Tämä osa kertoo sotilaallista menestystä ja tulikastetta odottavasta miehestä, joka seikkailee talvisella Venäjällä. Ei ole helppoa seurata vierestä kun muut ryypiskelevät eikä oikein mitään tunnuta saavan aikaan.


Teos on jaettu hyvin osiin, jotka kertovat aina pienestä pätkästä kerrallaan. Onneksi kunkin luvun alkuun on nimetty tärkeitä henkilöitä pienen kuvan kanssa. Muuten kaikissa henkilöissä olisi todella hankala pysyä perillä. Nytkin se tuottaa melkoisia hankaluuksia.


Kuvitus on realistista ja väritys näyttää jotenkin vesivärimäiseltä. Ei tyyliltään minun suosikkejani, mutta henkilöhahmon historiikkina tämä on oivallinen keino tutustua Mannerheimiin.


tiistai 23. huhtikuuta 2024

Teemu Keskisarja: Hulttio

Alkuteos: Hulttio : Gustaf Mannerheimin painava nuoruus (2016)

Ilmestymisaika: 2019 (ko.painos)

Lukija: Jarkko Pajunen

Kustantaja: Siltala

Kesto: 7h 4min

ISBN: 9789522346322

Muoto: e-äänikirja (Nextrory)

Peukku: q^^

Lukuhaaste 2024: 4. Kirjassa on presidentti (28/50)

Sopisi lukuhaasteeseen 2024 ainakin: 1, 9, 14, 32 ja 42



*Peliriippuvainen isä hukkaa sukupolvien rikkaudet ja karkaa rakastajattaren kanssa. Suurperheen äiti kuolee häpeään ja suruun. Orpo sisarussarja hajoaa maailmalle. Jo ennen murrosikää Gustaf Mannerheim menee tolaltaan. Hän oireilee koulukiusattuna ja -kiusaajana sekä huligaanina. Lyseo tyssää potkuihin 12-vuotiaana.


Varattomuus pakottaa Gustafin vapaaoppilaaksi Haminan kadettikouluun. Lapsuudenkoti Louhisaaren kartanolinna vaihtuu henkisesti ja fyysisesti tunkkaiseen kasarmiin pikkukaupungin ”myyränkolossa”. Toverit tuntuvat surkimuksilta, päällystö ”perhananmoisen sikamaiselta pahuksen roskajoukolta”. Gustafin elämä lipeää vääjäämättä käsistä: rutikuivia oppitunteja, simputusta, kolttosta kolttosen perään, arestia, kodittoman koti-ikävää, holhoojien armoilla vippailua, kännejä, pettymyksiä ihastuksissa. Ja viimein häväistys, jota musertavampaa ei voi kuvitella aatelisnuorukaiselle 1880-luvun Suomessa.


Mikä tällaisesta ongelmakimpusta voi tulla isona?


Gustaf selvisi ”miseraabelista mielialastaan” ilman psykiatreja ja psyykenlääkkeitä. Hän kapusi nöyryytyksen kuopasta maanpinnalle ja lopulta kansakunnan kaapin päälle. Kuinka Mannerheimista tuli Mannerheim?


Ei ilmaiseksi. Nuoruus satutti ja haavoitti. Sen painoa ja sielun arpia hän kantoi vielä jumaloituna marsalkkana.*




Mukavan vauhdikkaasti ja rempseästi kerrottua tekstiä Suomen marsalkan nuoruudesta. Kerronta on elävää ja värikästä. Minulle ainakin tuli monia uusia asioita tietoon tämän elämäkerran mukana. Tarkasti tässä kuvataan Mannerheimin nuoruutta ja vaiheita aina Pietariin asti. Sen jälkeen tapahtuneita asioita sivutaan nopeammin ja epämääräisemmin, mikä johtunee siitä, että niitä on käsitelty toisaalla varsin monipuolisesti.


Jännä kasvutarina.


Pajunen lukee mukavasti.

maanantai 22. huhtikuuta 2024

Gene Luen Yang: Lunar New Year love story

Alkuteos: Lunar New Year Love Story (2024)

Kuvittaja: LeUyen Pham

Teksti: Gene Luen Yang

Ilmestymisaika: 2024 (ko.painos)

Kustantaja: Macmillan

Sivumäärä: 343

ISBN: 9781035041886

Muoto: Nid.

Peukku: ^^b



*Lunar New Year Love Story is a heartwarming, full colour, YA graphic novel rom-com about fate, family and falling in love, from superstars Gene Luen Yang and LeUyen Pham.


She was destined for heartbreak. Then fate handed her love.


Val is ready to give up on love. It's led to nothing but secrets and heartbreak, and she's pretty sure she's cursed — no one in her family, for generations, has ever had any luck with love.


But then a chance encounter with a pair of cute lion dancers sparks something in Val. Is it real love? Could this be her chance to break the family curse? Or is she destined to live with a broken heart forever . . . ?*




Aivan ihana sarjakuva! Tarina on kaunis, koskettava ja täynnä yllätyksiä. Henkilöhahmot ovat sympaattisia, raikkaita ja he todella välittävät. Kuvitus on persoonallinen, rento ja rikkoo kivasti perinteistä ruutujakoa.


Val on tyttö, jolle ystävänpäivä on ollut tärkeä. Hänellä on jopa varsin läheinen suhde Cupidoon. Sitten kaikki kuitenkin muuttuu kertaheitolla ja ystävänpäivästä tulee Valille miltei kirous. Menneet salaisuudet, uudet harrastukset ja toive säilyttää oma sydän rikkoutumattomana saavat Valin vuoden mittaiseen kiipeliin, joka laittaa nuoren naisen ystävyyssuhteet ja sydämen koetukselle.


Sarjakuvassa tulee esille hyvin ihmisyyden moninainen kirjo. Mitä kaikkea vanhempi on valmis tekemään lapsensa puolesta? Entä ystävä ystävän? Tai sukulainen? Parhaita ovat kyllä nämä aasialaiset isoäitihahmot, jotka ovat niin herttaisia että... Ja silti näyttävät muille missä kaappi seisoo!


Suosittelen erittäin lämpimästi!