torstai 18. huhtikuuta 2024

Jonas Jonasson: Satavuotias joka karkasi ikkunasta ja katosi

Alkuteos: Hundraåringen som klev ut genom fönstret och försvann (2010)

Kääntäjä: Raija Rintamäki

Lukija: Kari Ketonen

Ilmestymisaika: 2012 (ko.painos)

Kustantaja: WSOY

Kesto: 13h 15min

ISBN: 9789510391549

Muoto: e-äänikirja (Nextrory)

Peukku: ^^b

Lukuhaaste 2024: (24/50)

Sopisi lukuhaasteeseen 2024 ainakin: 4, 7, 14, 19, 29, 32 ja 38



*Satavuotias Allan seikkailee läpi Euroopan lähihistorian


"Kun elämä menee jatkoajalle, on helppoa ottaa pieniä vapauksia", arvelee Allan Karlsson ja karkaa Malmköpingin vanhainkodista juuri ennen satavuotiskahvejaan. Läheisellä asemalla hän saa puolivahingossa haltuunsa matkalaukun, josta löytyy rutkasti riihikuivaa. Poliisin, median ja vaarallisten rikollisten jahtaama Allan huomaa pian olevansa enemmän elossa kuin aikoihin.


Nuorempanakaan Allan Karlssonia eivät politiikka saati uskonto kiinnostaneet. Siksi onkin yllättävää, kuinka moneen maailmanhistorian käänteeseen hän viime vuosisadalla ehtikään vaikuttaa!


Ruotsin ykköshumoristi Jonas Jonassonin esikoisteos on ollut kansainvälinen jättimenestys ja käännetty yli 20 kielelle. "Minuun ovat vaikuttaneet eniten Peppi Pitkätossu, Nalle Puh ja Arto Paasilinna", Jonasson kertoo.*




Jokunen vuosi sitten tästä kirjasta pöhistiin. Minulta se jäi silloin syystä tai toisesta lukematta. Nyt sain kuitenkin tartuttua siihen, enkä joudu katumaan.


Kirjassa tarina etenee kahdella tasolla. Toisessa seurataan Allanin karkumatkaa ja sen kerrassaan uskomattomia sattumuksia. Toisessa taas eletään Allanin elämän sattumuksia miehen syntymästä, kasvuvuosista aina kohti nykypäivää. Eikä sieltäkään kerrassaan uskomattomia tapahtumia puutu. Oikeastaan päinvastoin. Tämä elämäntarina on kerrassaan sellainen, ettei sitä voi uskoa todeksi. Silti se on niin elävä ja hyvin kerrottu, että sen toivoisi olevan totta. Ollappa oma elämä yhtä kiintoisa.


Uskomattomia tapahtumia, yllättäviä sattumuksia ja reippaasti huumoria. Niistä rakentuu tämä vauhdikas ja jännittävä veijari-tarina, jota ei malttaisi jättää kesken.


Ketonen lukee erinomaisesti.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti