maanantai 16. syyskuuta 2024

Conn Iggulden: Ruusujen sota I - Myrskylintu

Alkuteos: Stormbird (2013)

Kääntäjä: Ilkka Rekiaro

Lukija: Mikko Lauronen

Ilmestymisaika: 2014 (ko.painos)

Kustantaja: Celia

Kesto: 18h 5mini

ISBN: 9789511279808

Muoto: e-äänikirja

Sarjamerkintä: Ruusujen sota #1

Peukku: q^^



*Mahtisukujen juonittelua ja keskiajan julmuutta - vuosikymmenten verinen valtataistelu Englannin kuninkuudesta on alkamassa.


Englannin arvostettu hallitsija, sotasankari Henrik V on kuollut. Vuonna 1437 uudeksi kuninkaaksi kruunataan hänen hauras ja sairaalloinen poikansa. Manipuloinnille alttiin Henrik VI:n puolesta valtakuntaa johtavat hänen lähimmät neuvonantajansa, vakoojamestari Derry Brewer ja Suffolkin herttua William de la Pole.


Myrskypilvet alkavat kerääntyä Englannin ylle ja näyttää siltä, että Henrik tukijoineen on viemässä valtakuntaa kohti tuhoa. Moni uskoo, että maa tarvitsisi selvitäkseen vahvan kuninkaan. Yksi heistä on kruunua havitteleva Yorkin herttua Rikhard.*




Iggulden on hyvä kuljettamaan tarinaa useiden eri henkilöhahmojen kautta. Hän herättää mukavasti henkiin historiallisia henkilöhahmoja ja täydentää joukkoa muutamalla oivasti sekaan lisätyllä keksityllä persoonalla. Onneksi todellisten ja keksittyjen henkilöhahmojen välisiä suhteita selitetään kirjan lopussa. Myös pienet muutokset esimerkiksi ihmisten elinikiin yms. muutoksiin kerrotaan lopussa. Sillä pakkohan kirjailijan on joissain kohdin ottaa pieniä "vapauksia", että tarina pysyisi kiinnostavana.


Tapahtumia seuraillaan useilta kanteilta, joten historialliset tilanteet tulevat hyvin auki. Ääneen pääsee keksitty vakooja, nuori tuleva kuningatar, pari kapinanlietsojaa kanaalin molemmin puolin ja jokunen aatelinen. Henkilöhahmoja on siis todella monta ja joskus heistä ja heidän lukuisista arvonimistään on todella hankala pysyä perässä. Nimissä saa siis olla tarkkana! Tapahtumat ja vaihdokset sujuvat muuten ihan mukavasti.


Lukijana Lauronen ei lukeudu suosikkeihini. Hän lukee aavistuksen lakonisesti ja ilmeettömästi. Selkeä ja vakaa lukija, mutta persoonaton ainakin tämän kirjan kohdalla.





Ei kommentteja:

Lähetä kommentti