perjantai 28. elokuuta 2020

Joël Dicker: Totuus Harry Quebertin tapauksesta

Alkuteos: La Vérité sur l’affaire Harry Quebert (2012)
Kääntäjä: Anna-Maija Viitanen
Ilmestymisaika: 2014 (ko.painos)
Sivumäärä: 500
Kustantaja: Tammi
ISBN: 9789513179052
Muoto: e-kirja (BookBeat)
Sarjamerkintä: Keltainen kirjasto
Peukku: ^^b
Lukuhaaste 2020: 44. Kirjassa on kirjeenvaihtoa (44/50)
Sopisi lukuhaasteeseen ainakin: 7, 9, 13, 16, 30, 33, 37, 38, 39, 41, 43 ja 44
Lukulistalta: 87

*Tämän kirjan lukemista ei voi lopettaa.

Kadonnut tyttö, myyttinen Amerikka ja kaksi kirjailijaa. Palkittu bestseller vie lukijan rakkauden, syyllisyyden ja kuuluisuuden pettäville poluille.

Kun Harry Quebertin puutarhasta löytyy ruumis, menestyskirjailija Marcus haluaa puhdistaa oppi-isänsä maineen. Mutta totuus pakenee kuin tuuli pikkukaupungin rannalta, ja kaikkialla väikkyy nuorena kadonneen Nolan haamu. Totuus Harry Quebertin tapauksesta on rikosromaani ja romaani rikoksesta. Se kertoo kirjoittamisesta, ystävyydestä, Amerikasta ja hullusta rakkaudesta. Sen polveileva juoni imee lukijan mukaansa verkkoon, jossa mikään ei ole sitä miltä näyttää. Se on silkkaa lukemisen riemua.

Joël Dicker on ranskankielisen kirjallisuuden supertähti. 28-vuotias sveitsiläinen singahti lukijoiden tietoisuuteen vuonna 2012 kirjalla Totuus Harry Quebertin tapauksesta, jota on myyty 800 000 kappaletta.*



Pelkäsin tarttua tähän opukseen. Olin kuullut siitä niin paljon kehuja. Lisäksi siinä on melkoinen määrä sivuja. Entä jos tarina ei nappaisikaan mukaansa ja joutuisin kitkuttamaan eteenpäin? Eipä mitä, pelko oli turha. Sivuja olisi voinut olla jopa enemmänkin!

Minut kerronta nappasi mukaansa. On jännittävää sukkuloida eri vuosien, tapahtumien ja kerrontatyylien välillä. Dicker selvästi nauttii leikkiessään kerronnalla. Mukana on kirjeitä, otteita kirjoista ja tapahtumia kuvataan välillä Marcuksen kantilta, välillä taas jonkun muun tarinaan liittyvän henkilön. Näin tarina elää ja lukijalle paljastuu asioita hieman erilaisista kulmista. Samalla se asettaa lukijalle kuitenkin haasteen - huomaako hän kaiken vai ei.

Nolan tapaus ei ole helppo. Poliisit ja Marcus saavat laittaa parastaan selvittääkseen tapauksen, joka on ollut vailla ratkaisua jo 33 vuotta. Tutkimuksissa paljastuu vähitellen uusia ja uusia asioita. Koko tapaus tuntuu kuin sipulilta, jota vähin erin kuoritaan auki. Ja kuten sipulia kuorittaessa ja pilkottaessa, voi sisältä paljastua melkoisia yllätyksiä ja voi alkaa itkettää…

Upeaa tekstiä, hieno tarina ja lukuisia mielenkiintoisia henkilöhahmoja. Tämä kirja on rikkaus, jonka onnistui todella lumota minut. Nautin jokaisesta sivusta ja välillä minulla oli hankaluuksia laskea kirjaa käsistäni. Tämä kirja koukuttaa ja kunnolla.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti