tiistai 4. elokuuta 2020

Stephen King: Pimeä yö, tähdetön taivas

Alkuteos: Full Dark, No Stars (2010)
Kääntäjä: Ilkka Rekiaro
Ilmestymisaika: 2012 (ko.painos)
Sivumäärä: 342
Kustantaja: Tammi
ISBN: 9789513169312
Muoto: e-kirja (BookBeat)
Peukku: q^^
Lukulistalta: 81


*Kosto on parhaimillaan kylmänä. Sen todistaa Stephen King tällä neljän pienoisromaanin kokoelmallaan, joista jokainen tavalla tai toisella käsittelee tilinteon tematiikkaa.


1922 on nebraskalaisen maanviljelijän puistattavan hyytävä kertomus. Ison kuskin päähenkilö maksaa pyövelilleen takaisin korkojen kera. Kahden kaupassa Dave Streeter myy sielunsa ja saa huomata, että kaikella on hintansa. Onnistuneen avioliiton vaimo joutuu arvioimaan päällisin puolin täydellisen perheonnensa uudelleen, musertavalla tavalla.


Stephen King hallitsee mestarillisesti lyhyemmän proosan - siitä näytteenä nämä neljä synkkää, yönpimeää tarinaa, jotka jättävät jälkeensä miellyttävän kylmyyden. Pimeä yö, tähdetön taivas sai ilmestymisvuonnaan 2010 Bram Stoker -palkinnon.*




1922 on murhaajan tunnustuskirje. Mies, joka on kokenut paljon ja menettänyt vielä enemmän, kertoo kuinka ja miksi hänestä tuli murhaaja. Ja mitä sitten tapahtuikaan. Kerronta on poukkoilevaa ja hyppelehtivää, sekä jokseenkin kuivahkoa. Kiintoisa tarina, mutta ei sellaista sujuvaa ja soljuvaa Kingiä mihin olen tottunut. 


Iso kuski on loistavaa kerrontaa! Tarina nappaa mukaansa heti ensimetreiltä ja pitää otteessaan loppuun asti. Tess on kertojana hahmo, jota on helppo lähestyä ja jonka toimintaa ymmärtää. Juoni osuu kohdalleen ja sanoja suorastaan ahmii. Kyse on yhden naisen kostoiskusta! Oikeuden haluamisesta, vaikka kuinka pelottaisi.


Kahden kauppa on hyvä tarina. Se pohtii jossain määrin maailman oikeudenmukaisuutta, sitä, menevätkö nallekarkit aina tasan. Onko maailmassa todella vain vakiomäärä onnea ja menestystä? Mitä olisit valmis maksamaan, että se parempi osa olisi sinun? 


Onnistunut avioliitto on myös hyvä tarina. Miten ihminen luukeekaan tuntevansa toisen. Etenkin, jos on eletty pitkään yhdessä. Mutta aina on mahdollisuus siihen, ettei toista tunne lainkaan. Että toinen sittenkin yllättää. Entä jos yllätys ei olisikaan ollenkaan mukava? Riittääkö yhteinen menneisyys siihen, että uuden totuuden kanssa voisi elää?


Kokonaisuutena Pimeä yö, tähdetön taivas on hyvä lukukokemus. Kaikki neljä pienoisromaania ovat erilaisia, omalla tavallaan puhuttelevia. Ne laittavat ajattelemaan ja pohtimaan myös moraalisia arvoja. Mikä on oikein? Mitä olisit itse tehnyt vastaavassa tilanteessa? Hytkähdyttävää luettavaa, jonka parissa viihtyy!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti