lauantai 29. elokuuta 2020

Usko Toivo: Tulevaisuuden lyhyt historia

Alkuteos: Tulevaisuuden lyhyt historia (2020)
Ilmestymisaika: 2020 (ko.painos)
Sivumäärä: 174
Kustantaja: BoD - Books on Demand
ISBN:978-952-80-3099-7
Muoto: Sid.
Peukku: q^^

*Tämän päivän maailma on “hiilinielu”. Tässä teoksessa hiilinieluja ja ilmastonmuutosta katsotaan uudesta näkökulmasta ja osoitetaan kansantajuisesti, että hiilinielujen avulla voidaan korkeintaan vain hieman hidastaa maapallon lämpenemistä. Fossiilisista polttoaineista luopuminen maailmanlaajuisesti pysäyttäisi hiilidioksidipitoisuuden kasvun ilmakehässä, mutta globaalissa maailmassa poliitikot eivät pysty tekemään tarvittavia päätöksiä. Poliitikoille mahdottomaksi asian tekee se, että luonto on vuosimiljoonien kuluessa jalostanut fossiilisen hiilen energian lähteenä niin pitkälle, että sen hintalaatusuhde on vapaan markkinatalouden vallitessa ylivoimainen.

Ilmastonmuutos riistäytyy käsistä. Syntyy maailmanlaajuinen kaaos, ja sen syövereissä vanhat valtarakenteet murtuvat. Läntisessä maailmassa kaaoksen keskellä vallan anastaa ideologia, jolla on selkeä visio tulevaisuudesta.

Mutta niin kuin aina ennenkin, vallankumous syö lapsensa, ja ihmiskunta joutuu tuhon tielle. Ihmisen taidot eivät riitä ihmiskunnan pelastamiseen. Läpi koko ihmisen olemassaolon on luontoäiti pitänyt huolta omistaan, mutta onko ihminen asettanut luontoäidin nyt mahdottoman tehtävän eteen?*



Tämän nimimerkin taakse kätkeytyy joukko salaisuudeksi jääviä henkilöitä. Nimimerkkinä Usko Toivo toimii jonkinlaisena viitteenä kirjan sisältöön. Vaikka tulevaisuus voi näyttää synkältä ja toivottamalta, on silti toivoa olemassa. Etenkin jos on uskoa…

Kirjan kertojana toimii pääasiassa syväjäädytettynä olleet aivot. Nämä aivot ovat aikoinaan kuuluneet suomalaiselle miehelle, joka lupasi ruumiinsa tieteelle. Aivot herätetään kaukana tulevaisuudessa, jotta saataisiin vastauksia visaisiin kysymyksiin ja syntyneeseen pulmatilanteeseen. Samalla aivoille kerrotaan, mitä niiden jäädyttämisen jälkeen on maailmassa tapahtunut. Aivot joutuvatkin sitten visaisen tilanteen ääreen…

Tulevaisuuden lyhyt historia esittää osittain uhkaavan, osittain toiveikkaan kuvan siitä mihin maailmamme on menossa ja miten siitä ehkä voidaan selvitä. Toivon, että nämä kuvat eivät toteudu.

Jos et halua paljastuksia kirjasta, älä lue tätä pidemmälle.



Tjoo. Että Kristus tulee toisen kerran ja hän onkin oikeasti koko ajan ollut nainen. Ja naiset valtaavat johtopaikat ja Yhdysvaltojen johdon ja onnistuvat vielä aiheuttamaan “oikeutetun” ydinsodan. Ja geeniteknologialla lisäännytään. Mutta ulkona onkin onnistunut säilymään elämää. Ja lopulta mies ja nainen ovatkin yksi kokonaisuus. Muut eivät ole oikeasti “ihmisiä”, vaikka ehkä tarpeellisia osia yhteisöä. Ehkä hieman liikaa “ihmisten kuuluu olla vain heteroita ja jokaisen velvollisuus on tuottaa seuraavaa sukupolvea” juttua minun makuuni.

1 kommentti:

  1. Sain vasta nyt kirjan luettua loppuun. Minusta kirjan viesti ei ollut mitenkään heteronormatiivinen. Kun luontoäiti oli pitänyt ihmiskuntaa "arestissa" muutaman vuosisadan, kehittyi ihmisestä luonnon kanssa sopeutuva yhteisö. Lisääntyminen oli mahdollista vain luonnollisella tavalla, mutta myös ei-heteroilla oli yhteiskunnassa paikkansa.
    Oleellista mielestäni oli tuo taistelu "teknolgiauskovaisten"ja luonnollisten ihmisten välillä. Kirjan johdannossahan mainitaan jo , että kyseessä on satu, jonka alkuasetelma on mustaa huumoria. Kyllä minua mustan huumorin ystävää nauratti, kun Capitol-kukkulan valtaavat fasistit feminismin kaapuun pukeutuneina Qanon-tyyppisen uskonliikkeen avulla. Mutta kyllä minunkin hymyni hyytyi kun Trump teki tuon mustan huumorin todeksi. Tuli kovin "orwellilainen" olo.


    Voisin verrata kirjaa Kurt Vonnegutin "galapagos" teokseen, jossa ihmiskunnasta pieni joukko pelastuu tuholta Galapagossaarelle ja he joutuvat ottamaan ravintonsa merestä paljain käsin. Ihmisestä evoluutio kehittää vesieläimen kun taas tämä kirja on valoisampi ja evoluutio kehittää ihmisestä aivan jotain muuta. Olosuhteissa joihin ihminen joutuu, ei muu kuin miehen ja naisen saumaton yhteistyö voinut pelastaa ihmiskuntaa ja lopputulos oli miehen ja naisen muodostama kokonaisuus ihmisyyden huipentumana . Ei minusta pöllömpi lopputulema.
    Ja varsinkin pidin kirjassa esitetystä ilmatonmuutosta koskevasta johdannosta, jossa kysyttiin jotenkin että "miten on mahdollista saada aikaan hiilineutraali maailma kun fossiilinen hiili tulee biosfäärin ulkopuolelta ja hiilinielut ovat biosfäärissä". Tämä hulluushan johtaa sitten tuohon dystooppiseen tarinaan.

    Lukemiseni kesti yli puoli vuotta, sillä minun oli luettava se moneen kertaan, koska joka luennalla avautui uusi näkökulmia. enkä ole varma olenko vieläkään perillä tekijöiden lopullisesta sanomasta.





    VastaaPoista