maanantai 10. elokuuta 2020

Karen Cleveland: Totuuden tuolla puolen

Alkuteos: Keep You Close (2019)
Kääntäjä: Maija van de Pavert
Ilmestymisaika: 2019 (ko.painos)
Sivumäärä: 365
Kustantaja: Gummerus
ISBN: 978-951-24-0886-3
Muoto: Sid.
Peukku: q^^
Lukuhaaste 2020: 39. Kirjassa lennetään (39/50)
Sopisi lukuhaasteeseen ainakin: 7, 9, 30, 35, 37, 39 ja 42


*Miten pitkälle menisit suojellaksesi rakkaimpiasi?


Stephanie Maddoxilla on unelmiensa työ: hän johtaa sisäisen tutkinnan osastoa FBI:ssa. Aseman saavuttaminen on vaatinut vuosikausia kovaa työtä ja monia uhrauksia. Uhrauksista vaikein on ollut menetetty aika Zacharyn, Stephanien teini-ikäisen pojan kanssa. Yksinhuoltajaäidin tärkeysjärjestys on kuitenkin selvä: Stephanie tekisi mitä tahansa poikansa vuoksi.


Stephanien maailma suistuu raiteiltaan, kun hän löytää Zacharyn huoneesta aseen. Heti perään ovelle ilmestyy kollega FB:stä ja lausuu pysäyttävät sanat: “Tämä koskee Zacharya.”


Syyttävän sormen osoittaessa omaa lasta Stephanie joutuu kohtaamaan myös menneisyytensä, jonka on yrittänyt salata. Raja oikean ja väärän välillä hämärtyy, ja alkaa piinallinen matka totuuden tuolle puolen.*



Minä-muodossa kerrottu nopeasti etenevä jännäri Yhdysvalloista ja vallan “ytimestä”. Tai niin ainakin itse tulkitsisin, sillä tässä kirjassa liikutaan FBI:n joukoissa ja sivutaan CIA:ta, senaattia ja vastavakoilua ja vaikka mitä. 


Pidän kirjailijan tyylistä kirjoittaa. Se on vauhdikas ja vetävä. Hänen henkilöhahmonsa ovat kiinnostavia, mutta ehkä aavistuksen yksipuolisia. Näin ainakin Steph itse. Hän on iskostanut päähänsä pari ajatusta ja koko hänen maailmansa pyörii niiden ympärillä. Hän on kuin kehässä, josta ei pääse pois vaikka haluaisi. Tästä syystä hän toisinaan tuntuu jankuttavan samoista asioista ja sortuvan samoihin virheisiin uudestaan ja uudestaan… Se ei kuitenkaan heikentänyt intoani lukea kirjaa. Tarina pitää näpeissään vaikka sitten jälkeenpäin alkaa pohtimaan, että olisikohan kaikki oikeasti mennyt noin.


Stephin elämä on melkoista. Hän lentelee lentokoneella maan sisällä tuosta noin vain. Tutkii luvatomasti oman poikansa some-tilejä ja hyödyntää lisäksi poikansa tietokonetaitoja päästäkseen perille sellaisista asioista joihin hänen oma taitonsa ei riitä. Samalla hän tutkii ja välttelee mahdollisia vakoilijoita ja kärsii menneisyytensä haamuista, jotka vaikuttavat hänen koko elämäänsä ja myös perhesuhteisiin. Ei ole todellakaan helppoa olla yksinhuoltaja FBI:ssä.


Vauhdikas ja mielenkiintoinen. Sekä myös yllättävä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti