maanantai 14. helmikuuta 2022

Elizabeth Acevedo: Kaikilla mausteilla

 

Alkuteos: With the Fire on High (2019)

Kääntäjä: Leena Ojalatva

Lukija: Rebekka Kuukka

Ilmestymisaika: 2020 (ko.painos)

Kesto: 8h 48min

Kustantaja: Otava

ISBN: 9789511382317

Muoto: e-äänikirja (BookBeat)

Peukku: ^^b

Lukuhaaste 2022: 9. Kirjan päähenkilö kuuluu etniseen vähemmistöön (9/50)

Sopisi lukuhaasteeseen 2022 ainakin: 7, 13, 16, 22, 28, 38, 43 ja 46

*Emoni Santiago on high school -opiskelija, pikaruokalan työntekijä ja pienen tytön yksinhuoltajaäiti. Kun luokkatoverit katsovat jo tulevaisuuteen, Emonin vaihtoehdot ovat rajatut. Keittiö onkin ainoa paikka, jossa hän voi päästää irti huolistaan. Keittiössä hän saa aikaan taikoja. Kun koulussa alkaa ruoanlaittokurssi, Emoni haluaa osallistua, vaikkei hänellä ole varaa kurssiin sisältyvään opintomatkaan. Hän päättää kuitenkin murehtia sitä myöhemmin. Lähipiirin sekä inspiroivan opettajan kannustuksen avulla Emonille aukeaa uusia, odottamattomia polkuja.

Palkitun runoilijan uutuusromaani on lämminhenkinen lukupala ja antaa äänen nuorille naisille, joiden tarinoista usein vaietaan.*



Raikkaalla äänellä kerrottu romaani nuoren kasvusta aikuiseksi, vastuusta ja halusta olla rohkeasti oma itsensä.

Emoni on nuori äiti, jolle kaikki ei ole tullut helposti. Hänet on kasvattanut hänen mumminsa, sillä tytön äiti on kuollut ja isä taas elää omaa elämäänsä Puerto Ricossa. Tytön unelmana on kokata ja hänellä onkin lahja hyppysissään. Tasapainoilu koulun, työn, lapsen ja tulevaisuuden suunnittelun kanssa ei vain ole helppoa. Onneksi tukiverkko on olemassa ja elämä tuo myös auringonpaistetta Emonin elämään.

Tarina on elävä ja vauhdikas. Emoni on persoonallinen hahmo, raikas ja kutsuva. Hänestä on helppo välittää. Hänen rohkeutensa on puhuttelevaa ja unelmansa ymmärrettäviä. Nuoren yksinhuoltajan elämän kuvaus on todella uskottavaa.

Lukijana Kuukka tekee hyvän suorituksen. Hänen äänessään on sopiva sointi ja rytmi nuorelle naiselle.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti