sunnuntai 20. helmikuuta 2022

Thor Heyerdahl: Kon-Tiki

 

Alkuteos: Kon-Tiki ekspedisjonen (1948)

Kääntäjä: Oiva Talvitie

Ilmestymisaika: 2013 (ko.painos)

Sivumäärä: 311

Kustantaja: Tammi

ISBN: 978-951-31-7078-3

Muoto: Nid.

Peukku: ^^b

*Thor Heyerdahlilla oli unelma ja teoria. Todistaakseen teoriansa hänen oli toteutettava unelmansa: purjehdittava yhdeksästä balsatukista rakennetulla lautalla Perusta Polynesiaan. Mukanaan hänellä oli viisi miehistön jäsentä ja papukaija. Heyerdahlin teorian mukaan aurinkokuningas Kon-Tiki ja hänen kansansa olivat purjehtineet vastaavanlaisella lautalla Etelä-Amerikasta Polynesiaan 1500 vuotta aiemmin.

Edessä oli 8000 kilometrin matka tuulten ja aaltojen armoilla, uhkana hait, köysien löystyminen, ruoan loppuminen ja purjeen repeytyminen. 101 päivän ajan pieni lautta purjehti aavalla merellä, ja jokainen päivä toi uudet koettelemukset ja jännityksen ja riemun hetket.*







Leppoisaan sävyyn kerrottu tosikertomus yhdestä uskomattomasta matkasta suunnattoman valtameren yli. Pidän kirjan rennosta otteesta. Se etenee rauhallisesti ja selkeästi ja käy koko matkan lävitse vaihe vaiheelta aina ideasta lopputulokseen, eli saapumiseen Polynesiaan. Kirjan kuvailu on yksityiskohtaista ja tarkkaa ja miesten elämästä lautalla saa todella hyvän kuvan. Muistot ja valokuvat elävöittävät kivasti tarinaa.

Hieno makupala matkakertomuksista pitäville.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti