torstai 10. helmikuuta 2022

Kazuo Ishiguro: Klara ja aurinko


Alkuteos: Klara and the Sun (2021)

Kääntäjä: Helene Bützow

Lukija: Krista Kosonen

Ilmestymisaika: 2021 (ko.painos)

Kesto: 11h 33min

Kustantaja: Tammi

ISBN: 9789520432515

Muoto: e-äänikrija (BookBeat)

Peukku: q^^

Lukuhaaste 2022: 7. Kirja kertoo ystävyydestä (7/50)

Sopisi lukuhaasteeseen 2022 ainakin: 5, 27, 28, 38 ja 43


*Ishiguron häikäisevä uutuus kysyy mitä on rakkaus, mitä ihmisyys.


Lähitulevaisuuteen sijoittuva, ajatuksia herättävä Klara ja aurinko on kuin sisarteos suositulle Ole luonani aina -romaanille.


Klara on keinotekoinen ystävä, älykäs robotti, joka on olemassa auttaakseen ja tukeakseen nuoria vaikeaksi muuttuneessa maailmassa. Se odottaa tulevaa omistajaansa kärsivällisesti näyteikkunassa ja tarkkailee ohi kulkevia ihmisiä oppiakseen heistä lisää. Kun Klara lopulta ostetaan tulevaan kotiinsa, se paneutuu auliisti rooliinsa, mutta ihmisyyden polut ovat mutkikkaat, eikä inhimillisiä motiiveja ole helppo tulkita. Kaikista julmimmaksi ja kirkkaimmaksi osoittautuu kuitenkin rakkaus.*




Klara on keinoystävä. Hän odottaa omaa teiniään ja lopulta saa tämän. Tyttö on sairas ja häntä kohdellaan varovaisesti. Klara pääsee aitiopaikalle tarkkailemaan kuinka tytön äiti, heidän taloudenhoitajansa, naapurit ja muut kohtelevat herkkää lasta. Vähitellen Klaralle selviää, miksi hänet todella on hankittu tytön kumppaniksi. Mutta Klaralla on omat suunnitelmansa. Hän on valmis käymään kauppaa siitä, että aurinko parantaisi hänen ystävänsä.


Erikoinen kertomus maailmasta, jossa lapsia voidaan keinomuunnella ja älykkäät keinoystävät tuntuvat olevan arkipäivää. Minun makuuni kirja oli hieman tylsä, mutta siinä on herkkyyttä, joka tekee siitä varsin mainion lukuromaanin.


Kososen ääni sopii hyvin tulkitsemaan ilmeetöntä Klaraa, joka kuitenkin on omalla laillaan aikamoinen persoona.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti